Site icon narod.hr

U inat Pavičiću: Tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona Luke Modrića

Foto: fah

Umjesto dopunskoga ispitivanja Luke Modrića zbog optužbi za davanje lažnoga iskaza na suđenju Zdravku Mamiću te dizanja nove, treće optužnice protiv njega za to djelo, Državno odvjetništvo odustalo je od Modrićeva progona. Sve se odvija vrlo brzo nakon intervjua Jurice Pavičića u kojem je kritizirao Modrića upravo zbog ovoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Zašto Jurica Pavičić nema pravo kad govori o Modrićevoj ‘mračnoj strani’?

Riječ je o epilogu slučaja optužbi za lažno svjedočenje na suđenju Mamiću u Osijeku, za što je Državno odvjetništvo dvaput dizalo optužnice protiv Modrića i Dejana Lovrena, oba puta s istim ishodom – optužnice su odbacili zagrebački sudovi – Općinski kazneni i Županijski – pa suđenja nije niti bilo.

Dok je slučaj protiv Lovrena nedavno, drugi put, završio pravomoćnom sudskom odlukom zagrebačkoga Županijskoga suda, Modrićev je slučaj zbog drugačije odluke zagrebačkoga Općinskoga kaznenoga suda bio vraćen osječkom Općinskom tužiteljstvu kako bi dodatno ispitali Modrića te podignuli novu optužnicu, za što im je sud dao tromjesečni rok koji je istjecao početkom kolovoza, piše Jutarnji list.

Umjesto toga osječko tužiteljstvo zaključilo je da nova, sada već treća optužnica protiv Modrića nema smisla jer će ponovno biti odbačena, kao i Lovrenova. Pritom su obavijestili zagrebački Općinski kazneni sud da neće provesti dopunsko ispitivanje Modrića, nego će odbaciti kaznenu prijavu protiv njega i time završiti kazneni progon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razloge za odustanak osječki su tužitelji našli u nedavnoj odluci protiv Lovrena u kojoj je zagrebački Županijski sud zaključio da je Lovrenov slučaj ‘već presuđena stvar‘ jer je optužnica protiv njega bila pravomoćno odbačena 2018. te bi mu se ponovljenim postupkom kršilo pravo da ne bude dvaput progonjen u istom slučaju.

Tužiteljstvo je zaključilo da je riječ o identičnoj pravnoj situaciji te bi i u slučaju Modrića optužnica također bila odbačena. Kao što je poznato, nakon što su obojica 2017. svjedočila na suđenju Mamiću u Osijeku, a iskazi su bili biti povoljniji za Mamića nego prije toga u USKOK-ovoj istrazi, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je, dok je suđenje Mamiću još trajalo, optužilo i Modrića i Lovrena za davanje lažnoga iskaza.

> Gvardiol uz fotografiju s Modrićem: Vrati ćemo se i braniti boje domovine

Obojica su ispitana kao osumnjičenici te su porekli djelo i odbili odgovarati na pitanja tužitelja. Modrić je uz ostalo rekao da je pogrešno interpretiran njegov prvi iskaz, dan tijekom istrage u kojemu je de facto teretio Mamića, da je govorio o stvarima u koje se najbolje ne razumije te da je bio ispitan nakon puta pa je bio umoran i nije pazio što sve ulazi u zapisnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kao što je poznato, obje optužnice, i ona protiv Modrića i ona protiv Lovrena, odbačene su 2018. godine najprije na zagrebačkome Općinskome te na Županijskome sudu, zbog čega suđenja nije niti bilo. Sudovi su, naime, zaključili da su optužbe protiv Modrića i Lovrena bili preuranjene jer nije postojao sudski zaključak koji bi ukazivao na to koji je od iskaza bio lažan: onaj dan tijekom istrage u kojemu su teretili Mamića ili onaj na suđenju u kojemu su Mamiću iskazi išli u korist.

– Obrana je zadovoljna odlukom. Ona je za nas očekivana jer je bazirana na odluci Županijskoga suda koja je potvrdila ono što od početka tvrdimo, a to je da se radi o presuđenoj stvari, kažu nam Modrićeve odvjetnice Laura Valković i Ana-Marija Gospočić.

Podsjetimo, književnik i novinar Jurica Pavičić dao je veliki intervju uglednom talijanskom listu Corriere della Sera, a u njemu je govorio i o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Posebno sramotno se dotaknuo hrvatskog kapetana Luke Modrića. Rekao je kako ima ‘mračnu stranu’ i optužio ga za laganje iako je optužnica protiv Modrića već jednom bila pravomoćno odbačena. Najnovija vijest samo mu je odgovor na sve što je govorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version