Zašto Jurica Pavičić nema pravo kad govori o Modrićevoj ‘mračnoj strani’?

pavičić
Foto: fah, montaža narod.hr

Književnik i novinar Jurica Pavičić dao je veliki intervju uglednom talijanskom listu Corriere della Sera, a u njemu je govorio i o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Posebno sramotno se dotaknuo hrvatskog kapetana Luke Modrića. Rekao je kako ima ‘mračnu stranu’ i optužio ga za laganje iako je optužnica protiv Modrića već jednom bila pravomoćno odbačena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U 30 godina neovisnosti nije bilo puno uspjeha u gospodarstvu, a što se tiče demokracije, u institucijama. Hrvatska je izgubila četvrtinu stanovništva, tužna priča. Ali nogomet, ne: to je fascinantna priča o uspjehu. U zemlji od četiri milijuna ljudi, bila je treća na Svjetskom prvenstvu 1998., pa opet druga 2018. u Rusiji i treća 2022. u Kataru. I stoga je reprezentacija na neki način postala zamjena za naciju i državu”, poručio je.

Govorio je o odnosima među zemljama bivše Jugoslavije.

“Nema pravog antagonizma sa Slovencima. Bosna i Hercegovina je preslaba. Jedini veliki problem su Srbi, to su dva nacionalizma koja se sučeljavaju. Sažeo bih to ovako: većina Hrvata navija za reprezentacije bivše Jugoslavije ako igraju protiv trećih zemalja. Ali ne i Srbija”, govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Babićev Index ponovno u napadu na reprezentaciju: Izbacili bi iz nje Modrića?

Pavičić ocrnio Modrića

U kontekstu korupcije govorio je o sportu i tu se obrušio na Modrića.

“Kapetan, uistinu srce ove momčadi. Ali on ima mračnu stranu koje se neki obožavatelji sjećaju i koja im se ne sviđa. Na početku karijere bio je u momčadi Zdravka Mamića. Mafijaš, koji je kontrolirao zagrebački Dinamo, Savez i bio menadžer nekoliko igrača. On je čovjek koji je izgradio njegovu karijeru. Nakon 10 godina istrage pravosuđe je osudilo Mamića, koji je u međuvremenu pobjegao u Bosnu. Pa kad je Modrić pozvan da svjedoči na suđenju, lagao je i nekoliko puta ponovio: ‘Ne sjećam se’. Na internetu postoje memeovi o njegovom ‘ne sjećam se’. I što se mene tiče, i za mnoge u Dalmaciji, ostala je ova sjena”, rekao je uoči utakmice Hrvatske i Italije.

A onda, valjda da popravi dojam sam o sebi, Modrića je uvrstio u najveće hrvatske nogometaše svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tko su najveći? Sada Perišić, uvijek podcijenjen. U prošlosti Boban, a rekao bih i Robert Prosinečki, zapaženi lik srpske Crvene zvezde. Nije imao veliku međunarodnu karijeru jer je pušio dvije kutije Marlbora dnevno. Najbolji od svih? Nogometno, Modrić”, zaključio je za list Corriere della Sera.

Optužnica protiv Modrića – pravomoćno odbačena, pa opet podignuta

Prisjetimo se 2017. godine. Nakon što je kapetan Vatrenih u Osijeku svjedočio u suđenju Zdravku i Zoranu Mamiću, porezniku Milanu Pernaru te Damiru Vrbanoviću, za koje se sumnja da su izvlačili novac iz Dinama, krenuli su napadi na njega.

Tom prilikom hrvatski kapetan malo je korigirao iskaz koji je ranije dao USKOK-u, rekao je između ostalog da su i krivo interpretirali njegov prvi iskaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Luka Modrić nije promijenio iskaz, dodao je kako je mislio da je riječ o jednom ugovoru, a ne drugom. Tog heroja od kojeg očekujemo povijesni rezultat na SP-u, sada optužuju”, poručio je tada Zdravko Mamić. Zanimljivo, kapetan je doista poveo Hrvatsku 2018. godine, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, sve do finala i osvajanja srebra. Povijesnog rezultata za Hrvatsku. Baš kako je Mamić i najavio.

> Jurica Pavičić – napada li samo one koji mu ne daju novac?

Nakon što je osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo 2018. optužnicu protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića zbog ‘‘lažnog svjedočenja na suđenju bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću u vezi izvlačenja novca iz tog kluba” krenuli su novi medijski napadi na najboljeg hrvatskog nogometaša svih vremena. Modrić je po tko zna koji put medijski osuđen, a bez pravomoćne sudske presude, zapravo bez kakve presude i bez da je proces počeo. Pojedini portali nisu ostavili čak ni minimalnu mogućnost da bi Modrić možda mogao ipak biti nedužan!

Takvu mogućnost nije ostavio niti Pavičić, koji priča o ‘mračnoj strani’ Luke Modrića i optužuje ga da je lagao. Pritom Pavičić zaboravlja još jednu, možda i ključnu točku – Modrića je pravosuđe već jednom oslobodilo.

Optužnica pravomoćno je odbačena u prosincu 2018. godine jer zagrebački Županijski sud potvrdio odluku nižeg suda iz rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj slučaj, što je čudno, nije time završio, nego je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku krajem prošle godine podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnice protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena zbog počinjenih kaznenih djela davanja lažnog iskaza.

Modrić ostaje kod toga da je mirne savjesti

Njegova odvjetnica Laura Valković za N1 je tada kazala: “Teško je govoriti da smo se iznenadili. Jesmo u smislu da je pravomoćno dovršen pa je neuobičajeno da se postupak ponovno pokreće. Općinski kazneni sud u Zagrebu je donio rješenje kojom je odbacio optužnicu. Na to se žalilo Županijski državno odvjetništvo, što je Županijski sud u Zagrebu odbio i potvrdio rješenje Općinskog kaznenog suda. Zato je neuobičajeno jer je pravomoćno to bila dovršena stvar”.

“Jedini korak koji se u ovom trenutku može jest raspisati ponovno odgovor na optužnicu i inzistirati na svim razlozima na kojima smo inzistirali i dosad, a sad imamo novi, da je to već presuđeno prava stvar”, kazala je Modrićeva odvjetnica.

Čudno je da se nešto pravomoćno presuđeno ponovno pokrenuto.

“Dvaput se o istom ne može raspravljati, ovo je pravno pitanje koje je raspravljeno. Sudovi su ušli u pitanje osnovanosti sumnje da li postoji to kazneno djelo ili ne i to je nešto što se ne može ponavljati. Luka Modrić otpočetka govori da je njegova savjest čista i mirna, da nije počinio to kazneno djelo. Ostaje kod toga i mirne je savjesti”, naglasila je Valković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.