Umjesto isprike Vučićevi mediji i Zvezda napadaju: U Beogradu bi se trebali sami zapitati zašto im se skandira da su četnici (fašisti)?

Foto: Snimka zaslona

Nakon novog skandala u Beogradu, tko zna kojeg po redu, kada je popljuvan hrvatski trener na klupi Budućnosti, Jasmin Repeša, koji je na tiskovnoj konferenciji kasnije upitao ima li ”igranja i dalje smisla”, umjesto isprike Crvena zvezda, uz asistenciju Vučićevih medija, napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Crvena zvezda oglasila se priopćenjem te tvrde kako su ”neugodno iznenađeni Repešinim izlaganjem”, tvrde kako je bivši hrvatski košarkaški izbornik svoje izlaganje ‘’prebacio sa poraza svog tima, na ovim prostorima, uvijek popularan ‘teren’ politike i odnosa među narodima na prostorima bivše Jugoslavije’‘. Nakon toga zaključuju kako je Repeša zamijenio teze…

Uostalom, u priopćenju se navodi i ovo:

”Zbog istine, ako se gospodin Repeša nije informirao, ili znao, mi kao klub smo tu da ga podsjetimo što se događalo prošlog proljeća u Podgorici: Organizirani napad na igrače KK Crvena zvezda mts odmah po dolasku u hotel ‘Podgorica’, bacanje petardi i topovskih udara na igrače prilikom predstavljanja igrača prije početka utakmice, fizički napad na svakoga u dvorani tko je imao neko obilježje Crvene zvezde, organizirana skandiranja „Ubij Cigana…Četnici…” bacanje svinjskih odrezaka na klupu Crvene zvezde sa namjerom da se ponizi tada igrač Crvene zvezde Alen Omić, rušenje zaštitne ograde iza klupe sa igračima Crvene zvezde, predsjednik kluba koji je u gledalištu stojeći pratio utakmicu izvan svih, bilo kakvih protokola koji postoje o organizaciji jedne utakmice i bio zasut najgrubljim uvredama, kao i članovi njegove obitelji…ima toga još što gospodin Repeša ‘ne zna’, ali bi nam trebalo mnogo prostora i vremena da prebrojimo sve ‘propuste’ u prošlogodišnjem finalu doigravanja, od dolaska delegacije KK Crvena zvezda mts u Podgoricu. Nije zaboravljeno, ali netko pokušava predstaviti kao da se to nije dogodilo?…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i da je sve to istina, kakve veze ima ono što se događalo u Podgorici s ovim što se događalo i stalno događa u Beogradu? U 21. stoljeću, naime, civilizacija je otišla toliko daleko da se ”oko za oko, zub za zub” više ne primjenjuje nigdje… Aktualna je, ili bi trebala biti, ”tko tebe kamenom ti njega kruhom”, za što očito u Beogradu i Srbiji nisu čuli.

Uostalom sami bi se trebali zapitati zašto se Zvezdi, Delijama, Vučiću… i čitavom tom ”raštimanom orkestru” koji dolazi iz Srbije, skandira da su četnici, odnosno, fašisti?

Zar nisu? Zar u Beogradu četništvo nije rehabilitirano, zar predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić nije učenik notornog četnika, fašiste i ratnog zločinca Vojislava Šešelja? Zar Vučić nije širio mržnju sa svojim fašistima u okupiranim dijelovima Hrvatske i BIH?  Zar to ne radi i dalje? I na kraju krajeva, zar navijači Crvene zvezde, čiji je vođa svojedobno bio ratni zločinac, razbojnik i pljačkaš, Željko Ražnatović Arkan, ne veličaju četnike, Dražu Mihailovića te Ratka Mladića? Nema smisla nabrajati, trajalo bi predugo…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, hrvatski mediji, bolje rečeno kvazi hrvatski mediji, sve što se događa u Beogradu, a događa se svakodnevno, uglavnom filtriraju kako bi očuvali neku vrstu ”bratstva i jedinstva”, ”regiju” i lige te paradržavne tvorevine.  Što znači ”biti prvakom regije”, kako u svojim reklamama i spotovima ponavlja jedna regionalna televizija? Kad je fantomska regija postala država?

U svom priopćenju Crvena Zvezda navodi i da ”ne podržava nasilje” te tvrde kako ”Repeša svojim izlaganjem priprema teren za identičnu atmosferu u Podgorici, nalik na onu viđenu prošle godine.

Gospodin Repeša bi trebao znati, da kao što ne postoji kolektivna odgovornost navijača Crvene zvezde za atmosferu u dvorani, tako ne postoji ni kolektivna amnezija kod istih, koji su vidjeli i pamte, što su na prvom mjestu kao ljudi, doživjeli mnogi u delegaciji KK Crvena zvezda mts tokom prošlogodišnjeg boravka u Podgorici...”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodo iz Crvene zvezde, ne postoji, naravno, kolektivna odgovornost, ali postoji VAŠA… Naime, zašto onima koji jesu četnici dopuštate ulaske u dvorane, na tribine? Zašto im ne zabranite fašističke transparente? Zašto im ne oduzmete slike četničkih zločinaca, poput Draže Mihailovića? Zašto im dopuštate unos slika i transparenata na kojima su zločinci poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića? Dok god im to dopuštate dajete povoda za skandiranja koja vam navodno smetaju…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.