Upoznajte protivnika Vatrenih: Norveška reprezentacija

U subotu 28.3.2015 u 18 sati na stadionu u Maksimiru istrčati će u petoj kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo reprezentacija Hrvatske protiv reprezentacije Norveške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raduje ponovni interes domaćih navijača za vatrene. Naime, treninzi reprezentacije su bili iznimno dobro posjećeni, a za utakmicu je već prodano 12.000 ulaznica preko interneta. Najavljeno lijepo vrijeme u subotu govori da bi Maksimir mogao biti više nego dobro ispunjen.

Naša reprezentacija je odlično počela ciklus kvalifikacija i nakon četiri utakmice na prvom je mjestu sa deset bodova, dok su Norvežani odlični treći sa bodom manje.

Dosadašnji nastupi Norvežana u ovim kvalifikacijama

Iako su kvalifikacije počeli loše domaćim porazom protiv Italije (0:2) u rujnu 2014., u nastavku kvalifikacija reprezentacija Norveške ubilježila je tri pobjede za redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo je na gostovanju kod Malte ubilježena uvjerljiva pobjeda 3:0, a onda je u iznimno važnom meču protiv direktnog konkurenta za prolaz, Bugarske, ubilježena pobjeda 2:1 na domaćem terenu. Pred 20.000 navijača na Ullevaal stadionu u Oslu, važnu pobjedu donio je napadač Nielsen pogotkom u 72. minuti. Nakon toga krajem prošle godine Norveška na gostovanju u dalekom i neugodnom Azerbejdžanu Norveška bilježi minimalnu, ali iznimno važnu pobjedu 1:0. Pogodak je postigao najbolji igrač i stoper Borussie Monchengladbach – Nordtveit.

Dosadašnji uspjesi reprezentacije Norveške i poznati igrači

Na najvećim nogometnim natjecanjima reprezentacija Norveške nastupila je do sada – samo četiri puta! Tri puta na Svjetskom prvenstvu, a samo jednom na Europskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi nastup na Svjetskom prvenstvu bio je daleke 1938. u Francuskoj. U tadašnjem natjecanju bez grupa, odmah u prvom kolu (osmina finala) Norveška je naišla na budućeg svjetskog prvaka Italiju i ispala sa tijesnih 1:2 i to pogotkom Talijana u doslovno zadnjoj sekundi utakmice!

Slijedeće Svjetsko prvenstvo Norvežani su čekali 56 godina i dočekali 1994. u SAD-u. Ljubitelji nogometa možda pamte dramu te kvalifikacijske grupe koju su četiri reprezentacije (Italija, Meksiko, Irska i Norveška) završile svaka sa četiri boda i svaka sa istom gol-razlikom! Odlučio je veći broj postignutih pogodaka za Talijane i Irce, a Talijani kasnije stižu do finala gdje gube na jedanaesterce od Brazila. Odlične igre Norvežana i pobjeda nad jakim Meksikom (1:0), neriješeno sa Irskom (0:0) i minimalni poraz od Talijana (0:1) ostali su u sjećanju Skandinavcima.

Četiri godine kasnije u Francuskoj Norvežani konačno prolaze grupu na Svjetskom prvenstvu. U grupi sa Brazilom, Škotskom i Marokom zauzimaju drugo mjesto i u osmini finala nailaze na koga drugog nego – Talijane – i ispadaju porazom 0:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Europsko prvenstvo su otišli svega jednom i to 2000. u Belgiju i Nizozemsku. U grupi sa Španjolskom, Jugoslavijom i Slovenijom ispadaju od Jugoslavije zbog lošijeg omjera u zajedničkom susretu. Na tom prvenstvu Norvežani su napravili veliko iznenađenje i pobijedili Španjolce 1:0.

Od igrača koje naša javnost pamti iz tog ‘zlatnog doba norveškog nogometa’ mogu se istaknuti: John Arne Riise (Monaco, Liverpool, Roma), Henning Berg (Blackburn, Manchester United), Erik Thorstverdt (Tottenham Hotspur), John Carew (Rosenborg, Valencia), Tore Andre Flo (Bran, Chelsea, Rangers), Ole Gunnar Solskjear (Manchester United) koji je bio strijelac za Englezu u onom nezaboravnom finalu Lige prvaka sa Bayernom.

Tko nastupa danas za Norvešku?

Većina norveških igrača nastupa danas za norveške ili bundesligaške klubove, uz poneke koji nastupaju i u nekim drugim ligama.

Kuriozitet je da im je najpoznatiji igrač Martin Ödegard, norveško čudo od djeteta koji je nedavno prešao u Real Madrid. Sa tek navršenih 17 godina jedan je od najvećih talenata norveškog i svjetskog nogometa.
Tu je i napadač Hoffenheima Tarik Elyounoussi koji je i najbolji strijelac reprezentacije sa devet pogodaka, a slijedi ga Mohammed Abdellaoue iz VFB Stuttgarta sa sedam pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najboljih igrača reprezentacije je kapetan i veznjak Skjelbred iz Herthe. Od veznog dijela treba istaknuti dvojac Tettey iz Norwicha i Henriksen iz AZ 67. U obrani se ističe Hogli (Copenhagen) i već spomenuti Nordtveit iz Borussie koji je i najskuplji igrač reprezentacije u vrijednosti šest mil. E.
Cjelokupna vrijednost reprezentacije Norveške procijenjena je na 52 mil. eura, što je manje od samog Luke Modrića čija je vrijednost 55 mil. eura!

Osvježena i pomlađena Norveška je svakako zagonetka za Niku Kovača, no Norveška se tradicionalno oslanja na istu igru: čvrsti dvostruki blok pred golom, duge lopte na preskakanje igre i kontranapadi. Nisu skloni posjedu lopte i kombinatorici, već više obrani sa brzom transformacijom u kontru i polu kontru, što je uvjetovano tehničkim nedostacima i manjkom kvalitete igrača.

U ovim kvalifikacijama žele se konačno plasirati na veliko natjecanje i povratiti renome koji su imali u svom ‘zlatnom dobu’, a to bi im teško uspjelo da se broj reprezentacija na EURU nije povećao sa 16 na 24. To ima daje nadu da će nakon 16 godina ponovno biti na velikom natjecanju.

Potencijalni sastav:

Nyland – Elabdellaoui, Forren, Hovland, Linnes – Skjelbred, Tettey, Johansen, Moller Dahli – Nilsen, Elyounoussi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.