Usputna analiza: Kakvu Hrvatsku možemo očekivati na SP-u 2018.?

Foto: fah

I dok Europsko nogometno prvenstvo ulazi u super uzbudljivu završnicu bez Vatrenih, Hrvatska se okreće novim izazovima, iako tuga zbog ispadanja još uvijek ostaje i teško da će se tako lako ugasiti. Mora se dalje, budućnost je već počela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Čačić ostaje

Ispune li se očekivanja izbornika Vatrenih, Ante Čačića, i ostane li kapetan Darijo Srna u vatrenom dresu kostur hrvatske nogometne reprezentacije neće se mijenjati kada za dva mjeseca, već početkom rujna, Vatreni krenu u novu avanturu koja će, nadajmo se, završiti u Rusiji 2018. godine.  Svoj definitvni zbogom reprezentaciji u Rusiji reći će ova talentirana, “Modrićeva” generacija. Posljednja je to prilika generacije koja ima sve, osim rezultata.

Zasad, barem u početnoj fazi kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvu, neće biti promjena na klupi Vatrenih, Ante Čačić i njegov stožer ostaju te su zapravo nepotrebna medijska nagađanja koja govore o smjeni izbornika. U ovom trenutku HNS Čačića neće dirati, tim prije što je izbornik po povratku u domovinu dobio podršku onih najvažnijih, onih zbog kojih se nogomet i igra. dakle, navijača.  Kad bi sad mijenjao izbornika Davor Šuker zabio bi si autogol s centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subašić br. 1?

Ako će izbornik za kvalifikacije biti stari tko će biti novi i hoće li biti novosti? Pretpostavimo da će se Darijo Srna ipak oprostiti, ako ne uvijek će lako zauzeti svoju staru poziciju na desnom boku koju već drži 12-tak godina. Kostur reprezentacije, dakle, ostaje.  Danijel Subašić može biti miran, jedinica je njegova i on je siguran da će stati na gol ponovno protiv Turske za dva mjeseca kada krenu kvalifikacije na sablasno praznom Maksimiru.

Strinić, Perišić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će držati lijevi bok i hoće li to biti Ivan Strinić, s obzirom na kardinalnu pogrešku u osmini finala u Lensu protiv Portugala koja nas je koštala poraza, tek će se vidjeti. Istina je sljedeća, Hrvatska nema klasičnog bočnog lijevog igrača još od vremena Roberta Jarnija i SP-a 2002. godine, činjenica je da je Strinić zapravo jedini klasični lijevi bočni u reprezentaciji, na poziciji koja je rak rana ove generacije Vatrenih,  ograničava manevarski prostor izborniku.

Drugim riječima, Strinić će dobiti prednost na Josipom Pivarićem. Ako će se Strinić igrati na lijevom boku, i ako tu ima dvojbe, dvojbe nema glede Ivana Perišića, najboljeg hrvatskog nogometaša u posljednjih 25 mjeseci i najboljeg Vatrenog na Euru. Perišić ostaje oluja Vatrenih s lijevog boka, neumorni trkač, asistent i strijelac, koji je dosad i dresu državne reprezentacije zabio 15 goolova.

Srna, Vrsaljko, Pjaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na desnoj strani situacija je puno komotnija, ako će ostati Srna je još uvijek neupitan, međutim, ukoliko odlazi otvara se mogućnost za Šimu Vrsaljka, koji može igrati i na lijevom boku, iako je vidljivo iz zrakoplova da to nije njegova prirodna pozicija. Tko će pomoći Srni ili Vrsaljku na desnom boku kao desni vezni, ili desno krilo,  još se uvijek ne zna. Jedan od kandidata je Marko Pjaca. Moderni nogometaš vrlo sličnih karakteristika kakve u nizozemskoj reprezentaciji ima Arjen Robben. Za godinu, dvije, možda već u Rusiji, Pjaca će biti jedan od glavnih hrvatskih aduta. Ne traži Juventus mladog hrvatskog reprezentativca zbog lijepe boje očiju. Spomenuli smo Srni i bilo bi pravedno reći da je kapetan briljirao na Europskom prvenstvu.

Obrana?

I dalje je prvi izbor “muzejski” primjerak i “vaterpolist” Vedran Ćorluka, barem do Rusije. Srećom, dolazi Tin Jedvaj, koji je protiv Španjolske pokazao da se na njega može računati. Vrlo se uspješno nosio s reprezentativcima još uvijek aktualnog prvaka, koji ipak u Francuskoj naslov neće obraniti.

Domagoj Vida ostaje “suradnik” Vedrana Ćorluke u obrani dok se čeka pokajnički govor Dejana Lovrena, koji je prošlu sezonu sjajno odigrao u Liverpoolu, a koji je propustio Euro zahvaljujući neshvatljivom ponašanju prema izborniku. Izbornička mora biti zadnja i točka. Inače u reprezentaciji imamo anarhiju, istu onakvu kakvu smo imali za vrijeme posljednjih dana “izbornikovanja” Igora Štimca, kada se više nego ikad govorilo o samom bojkotu reprezentacije od strane igrača, što je skandalozno, a za što je uvijek odgovoran izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moć sredine terena

Klasična sredina terena izvor je bogatstva Vatrenih. Naime, tu su čudotvorci, iako neki od njih već u godinama, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Marcelo Brozović, Milan Badelj, Alen Halilović, Mario Pašalić, Mateo Kovačić, Marko Rog… Naravno, ima ih još, no, nema vremena da ih se svih sjetimo.

Nažalost, mnogi su analitičari i sportski “proroci” iz vida ispustili mladog Alena Halilovića, vjerojatno zbog činjenice da nije ni doputovao na Euro. Naime, Halilović o nogometu sve zna, s loptom može sve, pa i više od Luke Modrića, čiji je legitimni nasljednik, barem je tako donedavno izgledalo.  Problem je u snazi i igračkom kontinuitetu, ukoliko se Alen uspije nametnuti u novom klubu, ako malo ojača, tko će ga moći izbaciti iz konkurencije za hrvatski dres?

U veznom redu standardni su Luka Modrić, s 31 na leđima, Ivan Rakitić i Marcelo Brozović. Kako pronaći mjesto za još nekoga, posebno za Milana Badelja, koji je u Francuskoj pokazao da je zapravo briljantan na poziciji zadnjeg veznog, koji sjajno oduzima protivniku loptu i razbija napade protivnika? Jedina pogreška Badelja dogodila se protiv Portugala u 117. minuti kada je pokušao rušenjem portugalskog igrača zaustaviti kontru, no, nije uspio, sasvim sigurno zbog umora.  Dobio bi crveni, ali bi Hrvatska išla prema jedanaestercima.  Naime, igrala se 117. minuta utakmice i bila je to četvrta Badeljeva utakmica u nizu. I maratonci se umaraju.

Napad i Mandžukić?

Napad? Puno toga ovisi hoće li se i kada iz kome probuditi Mario Mandžukić, koji je i dalje stožerni napadač Vatrenih, ali koji jednostavno teško funkcionira u formaciji samo s jednim napadačem. Mandžo je bio odličan dok je pored sebe imao Ivicu Olića. Tandem Ivica Olić – Mario Mandžukić dugo je godina bio dio udarne vatrene osovine. Prisjetimo se kako su demontirali Srbiju na Maksimiru, kada je prije tri godine Hrvatska slavila 2:0. Nažalost, tandem Olić-Mandžo više ne postoji.

Trenutno, dok se Mandžukić oporavlja od francuskih trauma. Prvi je izbor Ante Čačića Nikola Kalinić, ni Andrej Kramarić nije daleko. Iako Hrvatska ima odlične napadače ostaje dojam kako oni ipak nisu na razini legendarnih napadača Vatrenih Šuker, Bokšić, Vlaović, Pršo, Olić…, posebno danas dok je Mandžukić izvan forme, a Kalinić nema kontinuitet igara u reprezentaciji.

Jači u Rusiji

Ukratko, kakvu Hrvatsku možemo očekivati na SP-u u Rusiiji za dvije godine i na početku kvalifikacija za SP za dva mjeseca? Kvalitetniju, puno jaču. Najvažnije je da izbornik čvrsto konce svlačionice drži u svojim rukama, a ne da mu glavni igrači određuju sastav momčadi, kao što se to događa u nekim reprezentacijama, primjerice u Argentini na Svjetskom prvenstvu prije dvije godine u Brazilu.

Dolaze novi, “stari” se još uvijek ne predaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.