Ususret derbiju Hrvatska – Argentina: ‘Prijestolje’ Lionela Messija!

Foto: fah

Nogometaši Argentine iznenađujuće su remizirali protiv Islanda. Naime, Argentina je na startu Svjetskog prvenstva odigrala 1:1 protiv Islanda, pritom je Messi pucao sa svih strana i promašivao, a promašio je i jedanaesterac, točnije, vratar Islanda ga je obranio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, navijači jednog od favorita cijelog turnira blago rečeno nisu zadovoljni, tim prije što igra Argentine nije djelovala obećavajuće, barem ne u obrani te pogotovo u veznom redu, u kojem se Messi često morao vraćati duboko na svoju polovicu po loptu. Zapravo Messi je igrao razigravača, napadača, krilo, sve…  Premalo za zlato, iako su i drugi favoriti na početku kiksali, poput Brazila te Njemačke. No, Brazil je promašio sedam stopostotnih prilika protiv Švicarske, imali su Brazilci igru s glavom i repom.

Argentina je bila daleko bolja, imala ogroman posjed lopte, no, nije pomoglo protiv upornih, discipliniranih te borbenih Islanđana koji su fanatizmom došli do zasluženog boda, a koji je zakomplicirao nekima život u skupini D, u kojoj igra i Hrvatska. Kombinacija ima bezbroj, o čemu smo i pisali, no, Vatreni su pobjedom protiv Nigerije 2:0 trenutno vodeći u skupini, s najboljim izgledima za osminu finala. Naravno, na redu je derbi skupine protiv Argentine, bit će to za obje reprezentacije jedna posve drugačija utakmica.  Vatreni pobjedom sve rješavaju, Argentinci ne posve. Hrvatskoj, naravno, odgovara i neriješeno. U tom slučaju također ima velike izglede za prvo mjesto, kojim bi vjerojatno izbjegli Francuze u osmini finala.

Argentinci više nisu tako uvjerljivi favoriti kako se to činilo prije nekoliko dana, porazom od Hrvatske ozbiljno bi doveli u pitanje prolaz skupine, a ni remi im ništa previše ne jamči, osim teškog vađenja u zadnjem kolu protiv Nigerije.  Hrvatska i Argentina igraju već u četvrtak, a izbornik Argentine, koji je formalno Sampaoli, dok neki tvrde kako je to zapravo Messi, odlučio je iz prve momčadi izbaciti one koji nisu odigrali dobro protiv Islanđana.  Dakle, redom, to su prema njegovom mišljenju Eduardo Salvio, Angel Di Maria i Lucas Biglia. Međutim, čitav nogometni svijet se pita što je najvećim nogometnim zvijezdama Argentine nakon Messija, Dybalom te Higuainom, možda glavnim igračima prvaka Italije Juventusa? Zašto ne igra tandem iza kojeg bi i Messi napokon došao lakše do jačeg izražaja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni navodno ne bi trebali igrati ni protiv Hrvatske, osim ako pritisak argentinske javnosti ne bude tako jak a da ga ni Messi i Sampaoli ne mogu izdržati.  Umjesto ”kažnjenih” ulaze  Gabriel Mercado, Giovani Lo Celso i Cristian Pavon. Prema nekim napisima iz argentinskih medija za Pavona je osobno intervenirao Lionel Messi. Pavon je unio svježinu i neke promjene ulaskom u igru protiv Islanda, no, zato je u nemilosti sjajni napadač Intera Icardi, koji je i sam prije  SP-a javno poručio da vjerojatno neće igrati u Rusiji jer ne spada u krug Messijevih prijatelja.

Podsjetimo, na prošlom SP-u u Brazilu Argentina se doslovce na leđima Lionela Messija dovukla do finala Svjetskog prvenstva, iako su odnosi u samoj reprezentaciji bili vrlo ”složeni”, kako su tada pisali argentinski mediji. No, Messi je svojim autoritetom držao stvari pod kontrolom, danas je to ipak puno teže s obzirom su se ”rodile” i neke druge argentinske zvijezde koje pretendiraju na Messijevo ”prijestolje.” Primjerice, već spomenuti Icardi. Tko bi se prije dva ili tri godine, a kamoli prije četiri, a ako ima ambicije obući reprezentativni dres, usudio javno zamjeriti najboljem igraču svijeta? Dio argentinskih medija tako tvrdi da Sampaoli zapravo nije ”smio” uvesti Dybalu, dok je Higuaina uveo u igru nekoliko minuta prije kraja, što je poniženje za najboljeg napadača Juventusa. Koliko je Higuain mogao promijeniti u sedam, osam minuta?

No, to su tek nagađanja, bez obzira na moguće probleme Argentina individualno ipak ima klasu kakvu malo koja reprezentacija u ovom trenutku na svijetu ima.  Tko si može dopustiti Higuaina i Dybalu na klupi, Icardija ”van stroja?”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno je sigurno, Messi će igrati za Argentinu, bez obzira na priče, dok on to bude htio i, naravno, nitko mu neće moći uskratiti poziv, čak i ako to zasluži. Ovakva hipotetska ”naklapanja”, koje prenosimo iz dijela argentinskih te brazilskih medija, tek su folklorni dio Svjetskog prvenstva, da je Messi zabio jedanaesterac Island bi izgubio o ”argentinskim problemima” danas nitko ne bi razbijao glavu. Svi bi konstatirali – krenulo je po planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.