Vatikan se oglasio o vrijeđanju kršćana na otvorenju OI

Foto: Thinkstock

Vatikan je priopćio da je žalostan zbog scene s otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, koja je izgledala kao parodija na sliku Leonarda da Vincija “Posljednja večera”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sveta Stolica je bila ražalošćena određenim prizorima na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu i može se samo pridružiti glasovima koji su se posljednjih dana podigli u znak žaljenja zbog uvrede nanesene mnogim kršćanima i vjernicima drugih religija.

Prestižni događaj u kojemu se cijeli svijet okuplja oko zajedničkih vrijednosti, ne bi trebao uključivati ​​aluzije koje ismijavaju vjerska uvjerenja mnogih naroda.

Sloboda izražavanja, koja naravno nije upitna, svoju granicu nalazi u poštovanju drugih”, stoji u priopćenju Svete Stolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ovo organizatori nazivaju isprikom zbog parodije posljednje večere na otvorenju OI

Vatikan potvrdio razgovor s Erdoganom

Scena s ceremonije otvorenja 26. srpnja nalikovala je biblijskoj sceni Isusa Krista i njegovih apostola koji dijele posljednji obrok prije raspeća. No, u su njemu sudjelovali “transrodni” model, nekoliko drag queena i nagi pjevač u ulozi grčkog boga vina Dioniza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo 1. kolovoza telefonski je razgovarao s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom. Erdogan je kazao da je razgovor sadržavao temu događaja iz Pariza. Iako je Vatikan kasnije za Reuters potvrdio da se razgovor održao, odbili su komentirati o čemu su dvojica čelnika razgovarali.

“Jasno je da nije bilo nikakve namjere pokazati nepoštovanje prema bilo kojoj vjerskoj skupini. Svečanost otvorenja je bila zamišljena kao slavlje tolerancije u zajednici. Vjerujemo da smo tu ambiciju ostvarili. Ako su se neki ljudi uvrijedili, jako nam je žao”, rekla je Anne Descamps, glasnogovornica Olimpijskih igara.

> Brojne kritike na otvorenje OI u Parizu: Forsirani ‘woke’ i parodija na posljednju večeru

Thomas Jolly, umjetnički direktor i mozak raskošne svečanosti otvaranja je rekao da vjerska subverzija nikada nije bila njegova namjera nego su “htjeli govoriti o različitosti jer to znači biti zajedno”.

“Jednostavno rečeno, htjeli smo uključiti sve”, rekao je Jolly novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.