Vatreni dojam: Je li doista Hrvatska kontrolirala utakmicu protiv Francuske?

Zagreb, 14.10.2020 - Utakmica Lige nacija između reprezentacija Hrvatske i Francuske. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je sinoć na Maksimiru od Francuske 2:1 u sklopu 4. kola Lige nacija i ponovno se sve dogodilo prema već poznatom obrascu. Hrvatska naizgled kontrolira utakmicu, a onda iz nekoliko poteza primi odlučujuće golove. Je li doista u posljednje tri utakmice protiv Francuske, uključujući, dakako, i finale Svjetskog prvenstva u Rusiji prije dvije godine, Hrvatska kontrolirala utakmicu ili su Francuzi igrali tako da se stekne dojam kako kako su u podređenom položaju? Naime, Francuska ima ubitačnu kontru, najbolju i na svijetu i sjajno se osjećaju kad naizgled protivnik vodi igru, a pogotovo protivnik poput Hrvatske, koji igra lepršavo, bez žestokih startova i ”olićevskih sprintova”. Marca tako o utakmici na Maksimiru piše da su Francuzi igrali taman koliko im je bilo potrebno da ne izgube, a usput su ponovno pobijedili. U osam utakmica protiv Francuske Hrvatska nikad nije slavila, najbliže tome bila je sad već davne 2004. godine na Europskom prvenstvu u Portugalu, izbornik je bio Otto Barić, a završilo je 2:2. Hrvatska je vodila 2:1, nevjerojatna pogreška obrane odnijela nam je pobjedu, to i jednako nevjerojatan Mornarov promašaj u finišu utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Vidjeli smo da možemo i moramo, mislim da se ovo kad-tad mora vratiti. Igrao sam dvije utakmice s njima, i na SP-u smo bili bolji protivnik, a na kraju smo izgubili, rekao je nakon susreta s Francuskom Filip UremovićVidjeli smo da možemo i moramo, mislim da se ovo kad-tad mora vratiti. Igrao sam dvije utakmice s njima, i na SP-u smo bili bolji protivnik, a na kraju smo izgubili”, rekao je nakon susreta s Francuskom i novog poraza od Francuza Filip Uremović, jedno od najvećih Dalićevih otkrića ove jeseni. Jedno je sigurno, ova jesen, barem dosad, pokazala je kako budućnost hrvatskog nogometa i nije tako tmurna, kako su neki mislili.  Uz Uremovića tu je i mladi Domagoj Bradarić, nešto malo stariji Nikola Vlašić i Josip Brekalo.  Izbornik Zlatko Dalić je uspio stabilizirati reprezentaciju, stigao je na korak do ispunjenja osnovnog cilja, ostanka u prvom razredu Lige nacija, kao i isprobati veliki broj igrača, od čega bi se korist mogla vidjeti na Europskom prvenstvu iduće godine.

Kako je utakmicu i poraz od svjetskih prvaka vidio Mateo Kovačić, koji je dugo vremena u medijima imao status nasljednika Luke Modrića, iako je Luku gotovo nemoguće u potpunosti zamijeniti?

”Mislim da smo bili bolja ekipa 90 minuta, nažalost primili smo dva čudna gola, ali uvijek je manje-više isto protiv te Francuske. Nadam se da će nam se ova dobra igra vratiti, imamo stvarno dobru ekipu. S Lukom se već poznajem dugo, znam kako on igra, a i on zna mene pa nam se lakše nadopunjavati. Ali mislim da je cijela ekipa bila dobra i ne mora se nikog posebno nadopunjavati”, prokomentirao je poraz Vatrenih, Kovačić, koji je u igru ušao u drugom poluvremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je doista istina to što igrači vjeruju, odnosno ako je njihov dojam točan, onda razloga za zadovoljstvo Dalić ima još i više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.