Vatreni uoči utakmica odluke: Na temelju čega grčki mediji temelje svoj optimizam?

Foto: fah

Vatreni će u dodatnim kvalifikacijama igrati protiv Grčke, prva utakmica na rasporedu je 9. studenog na Maksimiru, uzvrat tri dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ždrijeb u Zürichu, reći će mnogi, nije bio naklonjen Hrvatskoj s obzirom kako s Grcima Hrvatska nema baš idilično iskustvo, izgubili smo tri puta. Međutim, isto je tako činjenica da su Vatreni daleko kvalitetniji, što moraju pokazati na terenu, kao što su pokazali u dugom poluvremenu kijevske utakmIce protiv Ukrajine.  Pobjeda sasvim sigurno neće doći sama od sebe, kako dio stručnjaka ”prepotentno najavljuje”, uz tvrdnju da su Vatreni ”neki drugi svijet za Grke.” Grci ne igraju atraktivno, ali zato igraju racionalno, kao malo tko svjesni su svojih mogućnosti, i učinkovito. Dovoljno je reći da su u grupnoj fazi bili tvrd orah moćnoj belgijskog reprezentaciji, nisu ih pobijedili ni Pjanić ni Džeko u dresu BiH, iako su ih nadigrali.

I dok hrvatski mediji u prvi plan stavljaju kvalitetu naše reprezentacije, što je posve razumljivo, grčki mediji uvjereni su da će njihova nacionalna vrsta ipak izboriti Svjetsko prvenstvo, iako priznaju da je Hrvatska daleko kvalitetnija momčad, odnosno, da Hrvatska ima za klasu kvalitetnije pojedince.  Kad su u pitanju grčki navijači činjenica je da su se nadali kako će izbjeći Italiju, a kao protivnika priželjkivali su Dansku ili Švicarsku, Hrvatska, kao potencijalni protivnik i želja grčkih navijača, bila je na trećem mjestu.

Grčki mediji ističu kvalitetu Vatrenih, individualne vrijednosti zvijezda Reala, Barcelone ili Juventusa, poput Modrića, Rakitića ili Mandžukića… ”Hrvatska je teška prepreka, ali moguće preskočiti ju je preskočiti…, reakcija je iz Grčke.  Dobar dio grčki mediji u svojoj su analizi posvetili posljednjim zbivanjima u hrvatskoj reprezentaciji, odlasku Ante Čačića te dolasku Zlatka Dalića, kao privremenog izbornika.  ”Hrvatska ima novog izbornika, hrvatski nogometaši žele što prije zaboraviti probleme koji su se pojavili oko reprezentacije te plasirati se na Svjetsko prvenstvo…”, pišu nadalje grčki mediji, uz tvrdnju kako je Hrvatska iskusna reprezentacija s jako puno nogometnih zvijezda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Grčka će se morati suočiti s protivnikom koji preferira napad”, tvrdi se, iako Hrvatska posljednjih mjeseci nije imala baš najbolju realizaciju. Naime, zabili smo tek dva gola u četiri utakmice prije pobjede u Ukrajini.

Na čemu Grci zapravo temelje svoj optimizam protiv Hrvatske?

Dobrim dijelom podsjećaju na iskustvo koje imaju dok je Vatrene trenirao i vodio Slaven Bilić, zbog Grčke Vatreni su morali u dodatne kvalifikacije. Hrvatska je protiv Grčke više držala loptu, napadala, iako se ne može reći da je i sjajno igrala, ali je posve tipično za njih – Grčka zabila gol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, od svih mogućih suparnika u dodatnim kvalifikacijama za SP 2018. Vatreni imaju najlošiji omjer protiv Grčke  Što se tiče natjecateljskih utakmica protiv Grčke imamo jednu pobjedu, jedan poraz i dva remija.

Kako smo već rekli, s čime se slaže i 80 posto hrvatskih stručnjaka te igrača koji su danas analizirali šanse Hrvatske i Grčke u dodatnim kvalifikacijama, Grčka ne igra dobro, nije igrala atraktivno ni kad je pod izborničkom palicom njemačkog stratega postala na opće iznenađenje mnogih europski prvak, međutim, dovukli su se do naslova. Znaju igrati na rezultat, borbeno, disciplinirano, s visokim postotkom realizacije i to je ono što bi ”trebalo zabrinuti Dalića…” Naravno, ako će Hrvatska biti prava Grci nemaju prevelike izglede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.