Veličanje ratnih zločinaca: Može li UEFA zaustaviti Delije i Grobare?

www.delije.net

Navijači srpskih klubova, Crvene zvezde i Partizana, Delije i Grobari, teško se mire s činjenicom da jedan od najvećih ratnih zločinaca u ovom dijelu Europe svih vremena, Ratko Mladić, nikad neće napustiti zatvor. ”General” Mladić osuđen je na doživotni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, vođa Delija svojedobno je bio još jedan ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan. Očito je da se radi o ”navijačkoj” skupini koja ima jako malo veze sa sportom, ili gotovo nikakve. Naime, ne samo da godinama veličaju ratne zločince, bandite i koljače, poput Karadžića, Mladića, Dražu Mihailovića, nego su ih ratni zločinci vodili kroz ratne godine u kojima su Delije aktivno sudjelovale. Članovi Delija bili su sudionici agresije na Hrvatsku, BiH, Kosovo…

S obzirom na sve navedeno i obzirom na činjenicu da Delije gotovo sigurno ne misle prestati sa svojom mržnjom i slavljenjem te veličanjem zla mogu li FIFA ili UEFA reagirati i zabraniti pripadnicima te skupine na nogometne stadione izvan Srbije? Gotovo nemoguće, mogu se kazniti klubovi, mogu se kazniti reprezentacije, ali je teško kazniti navijače s obzirom kako je nemoguće dokazati tko je pripadnik Delija, tko je sljedbenik Ratka Mladića i sličnih zločinaca, a tko je kolateralna žrtva, talac onih koji veličaju zločince?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Delije su podsjetimo, uoči izricanje presude Ratku Mladiću na utakmici protiv Rada u Beogradu  transparentom s natpisom “Tvoja časna borba, naša vječna sloboda! Uz tebe smo generale!” te pjesmom “Mladiću moj, problem je tvoj, što si srpski heroj!”  izrazili  podršku krvniku, koji je odgovoran za čitav niz masovnih zločina, kako u Hrvatskoj tako i, naravno, u BiH. Mladićeva krvava ”vojnička karijera” završila je genocidom u Srebrenici za što je on najodgovorniji.   Uz veličanje ratnih zločinaca Delije zapravo svako malo svojataju hrvatski Vukovar te se spremaju za ”oslobađanje” grada koji je već jednom ”oslobođen” na način na koji Delije vide oslobađanje, tada je Vukovar prošao kroz najteži period u povijesti, koji je završio genocidom.

Presudu srpskom ratnom zločincu, koji je u agresiji na Hrvatsku sudjelovao kao oficir JNA, komentirali su i navijači Partizana Grobari i to putem Facebooka, pritom su napali generala Antu Gotovinu, koji je branio Hrvatsku i BiH od tog istog krvanika, Ratka Mladića.  Grobari su Gotovinu nazvali ”kriminalcem kojeg je ”politički sud u Haagu” oslobodio.

“Ja nisam išao ratovati u Vijetnam, niti u neku drugu zemlju! Ja samo branim svoj narod. Što sam mogao da učinim? Da li je trebalo da mirno ostavim, da ubijaju moj narod, kao što se događalo 1941.? Ja sam treća generacija Srba koji nisu upamtili svoje očeve, budući da su poginuli u ratovima, dok su njihovi sinovi još bili djeca. Mi nismo željeli rat”, naveli su u statusu citat osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića te su pritom zaboravili da je Mladić ratovao u Hrvatskoj i BiH. Agresija na Hrvatsku i BiH nije prestajala ni nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, agresija na Hrvatsku bila je najbrutalnija nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost i Sabor potvrdio tu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, kako Delije tako i Grobari su veličali bezbroj puta ratne zločince. Uprave oba kluba podržavaju ovakve ispade svojih navijača, tim prije što se slažu s njihovim veličanjem tzv. ”srpskih junaka”, no, boje se reakcije UEFA-e te FIFA-e.  Podsjetimo, Uprava Partizana navijače je zamolila da ne spominju ime osuđenog ”generala”, kao niti sud koji ga je osudio budući da je zbog izražavanja podrške ratnom zločincu Ratnom Mladiću na utakmici protiv Budućnosti klub već kažnjen, a UEFA im je zaprijetila izbacivanjem iz Europe, u što tko malo vjeruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.