Vercesi: Za nas je svaka utakmica poput finala

Brazilac Angelo Vercesi, koji će voditi hrvatske odbojkašice u njihovom trećem nastupu na Svjetskom prvenstvu od 23. rujna do 12. listopada u Italiji, istaknuo je da će za Hrvatsku svaka utakmica biti poput finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nismo SAD, Rusija ili Brazil, kojima je sve ispod polufinala neuspjeh. Moramo ići korak po korak. Sve suparnike poštujemo, ali nijednog se ne bojimo. Vjerujem da uz pravi pristup možemo pobijediti svaku reprezentaciju, biti i prvi u skupini, ali ako takvog pristupa ne bude, onda možemo i izgubiti od svakoga”, rekao je izbornik hrvatske reprezentacije u srijedu na konferenciji za medije upriličenoj povodom skorašnjeg početka Svjetskoj prvenstva, ali i povodom prijateljske utakmice Hrvatska – SAD kojom će biti obilježeno 90 godina igranja odbojke u Hrvatskoj.

Subotnjom utakmicom protiv Amerikanki (18 sati), u zagrebačkom Domu odbojke Bojan Stranić, za hrvatske odbojkašice završit će tromjesečne pripreme za najveće svjetsko natjecanje, na koje će otputovati u nedjelju ujutro.

Na Svjetskom prvenstvu će se natjecati 24 reprezentacije, a Hrvatska je u prvoj fazi smještena u skupinu A kojoj je domaćin Rim. Hrvatske odbojkašice će nastup na prvenstvu otvoriti u utorak, 23. rujna, protiv Argentine (10,30). Dan poslije suparnik im je domaćin Italija (20,00), a seriju od tri utakmice zatvorit će 25. rujna protiv Dominikanske Republike (17,10). Nakon dana odmora, 27. rujna će odmjeriti snage s Tunisom (10,30), a prvi krug će zatvoriti 28. rujna utakmicom protiv Njemačke (17,10).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugi krug će se plasirati četiri najbolje reprezentacije iz svake od četiri skupina, te će se spojiti u dvije nove skupine. Po tri najbolje reprezentacije iz druge faze činit će dvije nove tročlane skupine u trećoj fazi iz koje ćemo dobiti polufinaliste SP-a, odnosno četiri reprezentacije koje će ostati u borbi za odličja.

“Realno bi bilo da prođemo prvu skupinu, a za dalje ćemo vidjeti. Imamo jake individualke, ali još uvijek nemamo ugled kao reprezentacija. Najveća prednost Italije i Njemačke u odnosu na nas je što su one već godinama zajedno”, rekla je 22-godišnja Nikolina Jelić, jedna od najmlađih u reprezentaciji koja se s vršnjakinjom Marijom Ušić izmjenjuje na osjetljivoj poziciji libera.

“Što više treniramo, što više imamo utakmica to mi se sve više čini da sve sjeda na svoje mjesto. Vjerujem da smo uigrane, vrijeme je da budemo. Sa svima se možemo nositi, a ne mislim ni da su Italija ili Njemačka nepobjedive”, istaknula je Ušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karla Klarić, koje je 5. rujna proslavila 20. rođendan, najmlađa je među 15 odbojkašica koje su još uvijek na pripremama u mariborskom centru Draš, ali i ona ima priliku naći se na popisu 14 putnica za Italiju.

“Sigurno da su sad veća očekivanja kad je reprezentacija kompletna, kad su tu i starije igračice kojih nije bilo na nekim prijašnjim turnirima prethodnih godina. Od suparnica u skupini odigrale smo jednu utakmicu protiv Dominikanske Republike i u kombiniranom sastavu pobijedile 3-1, što je dobar pokazatelj”, rekla je Klarić.

Prije dvoboja s Amerikankama hrvatske odbojkašice očekuje i ogledna utakmica u Mariboru protiv Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Trebaju nam utakmice protiv jakih suparnika da vidimo gdje smo u usporedbi s njima. Pobjede protiv slabijih suparnica nam ništa ne znače. Trebaju nam utakmice na najvišoj razini, jer nas takvi suparnici čekaju na Svjetskom prvenstvu”, zaključio je izbornik Vercesi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.