(VIDEO) BBB se prisjetili Žarka Manjkasa Crvenkape – dragovoljca HOS-a

Foto: snimka zaslona

Dinamo je pobijedio Inter 3:2. Navijači Dinama, Bad Blue Boysi, na utakmici su se prisjetili Žarka Manjkasa Crvenkape, čiji su posmrtni ostaci nedavno pronađeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je bio Žarko Manjkas Crvenkapa?

Žarko Manjkas rođen je 10. kolovoza 1967. u Zagrebu, a poginuo je u proboju iz Vukovara 10. studenoga 1991. godine. Kao dragovoljac stupa u postrojbe HOS-a i zajedno sa svojom postrojbom dolazi u Vukovar 27.09.1991.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljan opis dolaska kao i borbenih akcija HOS-ovaca u Vukovaru, opisuje preživjeli pripadnik HOS-a Damir Markuš Kutina, u svojoj knjizi koja nosi naslov “58“. HOS-ovci su bili razmješteni uglavnom po dijelu Vukovara koji se zove Sajmište i koji je ujedno bio jedan od najtežih dijelova bojišnice, a bili su razmješteni i u selu Bogdanovci. Upravo će obrana Bogdanovaca biti presudna za snage HOS-a, koji su dali neizmjeran doprinos u obrani tog dijela bojišta. Svi stanovnici sela Bogdanovci pamte iznimnu hrabrost, nadljudsku izdržljivost pripadnika HOS-ovih postrojbi, a posebno Žarka Manjkasa Crvenkape (koji je naziv Crvenkapa dobio je zbog crvene beretke koju je nosio), koji je u borbama u Vukovaru i Bogdanovcima uništio 12 četničkih tenkova.

10.11.1991. unatoč nadljudskom otporu branitelja, četnici ulaze u selo Bogdanovce. Kako bi spasili civile iz podruma, HOS-ovci organiziraju masovni proboj kroz kukuruzišta. Taj proboj poznat je pod nazivom HOS-ova štafeta smrti. Kako je koji branitelj koji je vodio civile u spas ginuo, tako je na njegovo mjesto dolazio drugi, svjestan da ni on neće preživjeti. Tako je došao red i na Žarka Manjkasa Crvenkapu da stane na čelo kolone. Prolazeći kroz minska polja Žarko je zajedno sa svojim suborcima nagazio na minu koja ga je raznijela i iskrvario je u roku od pet minuta. O tome svjedoči njegov suborac Ivica Jurčan koji je nastradao od iste mine, te 12 dana ležao u kukuruzima da bi mu kasnije u logoru odrezali obje noge.

Crvenkapa je kao pripadnik HOS-a u Vukovaru i Bogdanovcima uništio 12 neprijateljskih tenkova, a dandanas se smatra nestalim, te kao takav predstavlja vukovarskog i hrvatskog nacionalnog heroja te svakako zaslužuje spomen obilježje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.