(VIDEO) Ekipa novozelandskog Emirates Team New Zealanda pobjednik America’s Cupa, najstarijeg sportskog natjecanja na svijetu!

Foto: fah

Ekipa novozelandskog Emirates Team New Zealanda pobjednik je 35. izdanja jedriličarskog America’s Cupa, najstarijeg sportskog natjecanja na svijetu, pobijedivši u finalu u vodama ispred grada Hamiltona na Bermudima branitelja naslova američki Oracle sa 7-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novozelanđani su dominirali u finalu predvođeni 26-godišnjim Peterom Burlingom koji je tako postao najmlađi skiper koji je osvojio America’s Cup.

Burling je na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru osvojio zlatnu medalju u klasi 49-er, a na Bermudima je pokazao kako se odlično snalazi i na iznimno brzom 15-metarskom katamaranu. Novozelanđani su do pobjede na ovogodišnjem America’s Cupu stigli koristeći i mornare-bicikliste za koje su skovali naziv “cyclors”, oni su pedaliranjem dodatno ubrzavali svoj brod.

Novozelanđani ovaj put nisu dopustili da im se ponovi nevjerojatan kolaps kojega su doživjeli prije četiri godine kada su u finalu vodili sa 8-1 samo da bi na koncu su izgubili 8-9.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipu Oraclea, koju financira multimilijarder Larry Ellison, i ove je godine kao skiper predvodio Jimmy Spithill, koji je osvojio posljednja dva America’s Cupa.

Za Novi Zeland ovo je treći trijumf na America’s Cupu, prva dva donijela im je posada Black Magica sa skiperom Russellom Couttsom 1995. i 2000. godine.

Osim Novog Zelanda, u 166-godišnjoj povijesti America’s Cupa samo su još tri nacije osvajale naslov – Amerikancima je to uspjelo čak 30 puta, dvije pobjede imaju Švicarci, a jednom su pobjednici bili Australci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.