(VIDEO) Osijek usprkos porazu izbacio Luzern i izborio 3. pretkolo Lige prvaka: Dva pogotka Australca hrvatskih korijena

Foto: fah

Nogometaši Osijeka izborili su plasman u treće pretkolo Europske lige nakon što su u uzvratnom susretu 2. pretkola na gostovanju izgubili od Luzerna 1-2 i tako obranili pobjedu 2-0 iz prve utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba gola za Luzern je zabio Australac hrvatskih korijena Tomi Jurić (19, 62), dok je pogodak za Osijek zabio Muzafer Ejupi (72).

Osijek će u trećem pretkolu igrati protiv nizozemskog prvoligaša PSV Eindhovena. Prva utakmica je 27. srpnja u Eindhovenu, a uzvrat tjedan dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luzern je u odnosu na prošlotjednu utakmicu zaigrao u jačem sastavu. U momčad su se vratili prvi napadač Tomi Jurić, te veznjak Joao Oliveira. Jurić je pet je godina (od 2008. do 2013. godine) lutao hrvatskim travnjacima, tražio priliku za dokazivanje, ali nije dobio pravu priliku. Igrao je za Croatiu Sesvete, Lokomotivu i Inter, a potom se vratio u domovinu gdje je igrao za Adelaide i Western Sydney Wandererse. Prije dvije godine je preselio u nizozemsku Rodu, a od srpnja prošle godine je član Luzerna. Koliko je opasan pokazao je večeras s dva sjajna pogotka.

Švicarci su prvu priliku na utakmici imali u 13. minuti kada je Jurić pucao s ruba kaznenog prostora, ali preko gola. No, šest minuta kasnije domaćin je stigao do vodstva. Cedric Itten je ubacio s desne strane, a Jurić visokim skokom na drugoj vratnici zabio za 1-0.

Prvu priliku Osijek je imao u 25. minuti. Barišić je ubacio s lijeve strane, a Mioč je pucao glavom, ali preko grede. U posljednjim trenucima prvog dijela Osijek je imao i slobodni udarac sa 20 metara, ali je Bočkaj loše pucao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih 15 minuta nastavka Osijek je kontrolirao rezultat, no u 62. minuti je Jurić anulirao rezultat iz prve utakmice. Australac hrvatskih korijena je sjajno opalio s 20-tak metara svladavši Malenicu. Četiri minute kasnije Osijek je imao sjajnu priliku. Bočkaj je prošao po krilu, ušao u kazneni prostor i opalio, no Omlin je obranio.

U 72. minuti Osijek je ipak zabio toliko željeni pogodak koji je širom otvorio vrata trećeg pretkola. Hrvatski sastav je povukao kontru, lopta je došla na krilo do Grezde koji je sjajno uposlio Ejupija, a ovaj zabio za 2-1. Luzernu je u tom trenutku trebao zabiti još dva gola za nastavak europskog natjecanja što se ipak pokazalo preteškim zadatkom.

Osijeku je ovo osmi europski pohod. Najveći europski uspjeh ostvario je 2000. godine kada je stigao na korak do prezimljavanja u Europi. U 3. kolu Kupa Uefa Osijek je ispao od praške Slavije. U Gradskom vrtu bilo je 2-0 za Osijek, a u uzvratu 5-1 za Slaviju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji put Osijek je igrao u Europi 2012. godine kada je u 2. pretkolu ispao od švedskog Kalmara (1-3, 0-3).

Luzernu je ovo bio jedanaesti ‘izlet’ u Europi i Švicarci su do sada samo dva puta preskočili svoje suparnike. Mađarski MTK u 1. kolu Kupa UEFA 1990. godine, te Levski tri godine kasnije u 1. kolu Kupa kupova. U ostalim ogledima su ispali. Posljednje tri sezone ispadali su iz Europske lige na prvom koraku od Sassuola, St Johnstonea i sada Osijeka.

LUZERN – OSIJEK 2-1

LUZERN. Stadion Swissporarena – 10,000 gledatelja; Sudac: Martin Lundby (Norveška)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: 1-0 Jurić (19), 2-0 Jurić (62), 2-1 Ejupi (72)

Žuti kartoni: Schwegler, Schneuwly, Custodio / Mioč, Lopa, Barać

Crveni karton: –

LUZERN: Omlin – Schwegler, Schmid, Knežević, Lustenberger – Schneuwly, Custodio, De Oliveira (od 60. Schurpf), Rodriguez (od 76. Jong) – Itten (od 76. Demhasaj), Jurić

OSIJEK: Malenica – Šorša, Škorić, Barać, Barišić – Mudražija, Mioč (od 60. Lesjak) – Grezda (od 78. Boban), Lopa (od 60. Lukić), Bočkaj – Ejupi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.