(VIDEO) SDP-ova gradonačelnica Supetra odgovorila Torcidi Brač: Evo što tvrdi!

Foto: snimka zaslona

Gošća Pressinga na N1 televiziji bila je SDP-ova gradonačelnica Supetra Ivana Marković. Zbog kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda 26-godišnjem vatrogascu u Supetru na Braču 22-godišnjem mladiću koji je sudjelovao u napadu na sezonske radnike u ponedjeljak je izrečena mjera opreza prema kojoj se vatrogascu ne smije približavati na 150 metara niti kontaktirati s njim. Bračka podružnica poslala je tada poruku o gradonačelnici.

“Nepobitna činjenica je da je gradonačelnica Supetra tu, inače simboličnu financijsku potporu, ukinula još prije 2 godine, kao što nam je uskratila i dozvolu za izradu grafita posvećenog stradanju Vukovara u Domovinskom ratu”, navela je između ostaloga Torcida.

Torcida Brač o napadu u Supetru: ‘Gradonačelnica nam je potporu ukinula još prije dvije godine i zabranila grafit posvećen stradanju Vukovara’

Evo što o svemu kaže SDP-ova gradonačelnica.

Napad u Supetru i vaš odgovor izazvali su mnogo reakcija?

“Nije jednostavno to doživjeti. Ali smatrala sam da je ova tema prevažna da bi se izbjegavao odgovor. Pokušala sam dati do znanja da ovo što se dogodilo nije slika grada Supetra, nije slika Brača. Tri momka i djevojka našla su se na putu huliganskoj skupini. Ponosna sam na našeg Supetranina, vatrogasca Tomu, koji je postupio herojski, nije okrenuto glavu. Herojka je i djevojka koja se bacila na svog prijatelja misleći da će joj prijatelja prestati tući, međutim oni su nastavili tući nju. Kako tu reagirati osim ovako kako sam postupila”, pita se gradonačenlnica Ivana Marković.

“Oduvijek podupiremo sve akcije i rad Torcide, dobili su i prostor na korištenje. Ali kad sam čula da su posjetitelji ili sudionici Kupa sudjelovali u napadu, odlučila sam donaciju koju sam potpisala par dana prije ranije povući i javila sam službama grada da obustavi isplatu donacije. Mislim da je to tisuću kuna. Ali to je nebitno, mi kao grad ne možemo fiinancirati manifestacije koje imaju ovakav krvavi epilog. Najtužnije od svega je da je taj turnir bio humanitarnog karaktera.”

Kako gledate na odgovor Torcide Brač – napisali su da im je financijsku potporu ukinula još prije dvije godine i uskratila dozvolu za izradu grafita posvećenog stradanju Vukovaru?

“Takve manifestacije grad financira po zahtjevu. Svaki put kada je došao zahtjev za donaciju odobrena su sredstva. Došao je 2015., 2016., 2017. godine, a 2018. zahtjev nije došao. Ove godine, čim je došao, dala sam službama da napišu odluku. Ali to je nebitno. Čitavo priopćenje Torcide išlo je u pogrešnom smjeru. Prvo je trebalo osuditi napad na momke i curu koji su došli tu zaraditi svoj kruh i osuditi napad na člana vatrogasnog društva čiji vatrogasci kroz fizički rad pomažu taj turnir”, kazala je gradonačelnica Supetra.

“Torcida ima jedan od najdužih grafita upravo u Supetru. Svi grafiti Torcide i Hajduka su se obnavljali prije godinu, dvije. Što se tiče spornog grafita, zahtjev je došao da se grafit napravi na dijelu zaštićene povijesne jezgre, na objektu koji nije u vlasništvu Grada i koji je zaštićeno kulturno dobro. To je kao da vam padne na pamet raditi grafit na Dioklecijanovoj palači.”

Komentirala je i reakcije na njezin čin uskrate financija. Tvrdi da nije imala dvojbe oko vlastite reakcije i da joj je neshvatljivo da je ona izazvala toliko pozornosti.

“Kakva smo mi država postali kad normalna osuda takvog čina postane senzacija”, pita se.

“Sve javne osobe koje obavljaju dužnost – od načelnika, gradonačelnika, župana pa sve do premijera i predsjednice – moraju osuditi bilo kakav čin nasilja, a pogotovo nasilje prema nekome tko je drugog državljanstva, koji drugačije priča, drugačije se oblači. to je za mene nedopustivo.”

Danas je Ranko Ostojić reakciju premijera usporedio s dvoslojnim WC papirom?

“Meni je to sve previše mlako, uvijeno u celofan. Nitko me nije kontaktirao osim ministra uprave Lovre Kuščevića, a posebno mi je žao da nitko se nitko iz županije nije javio”, kazala je o reakciji državnog vrha na nasilje u Supetru.

Upitana o svom potezu odbijanja sponzoriranja Bleiburga, kazala je da ju je iznenadila reakcija na tu njenu odluku.

“Mi u proračunu imamo redovne, lokalne udruge koje financiramo, naše lokalne udruge. Za neke manifestacije imamo fond, koji nije velik i koje se financiraju jednokratno po zahtjevu. Zahtjev za financiranje mi je došao jednom, ja sam to odmah prekrižila i rekla da to ne želim financirati. Nakon nekog vremena taj zahtjev mi je opet došao i htjela sam napisati neki odgovor da mi to više ne šalju.”

Dodala je da je komemoracija u Bleiburgu ranijih godina bila “poligon za isticanje propalih država, a ove godine je zbog prijetnji kaznama bilo drugačije”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1