(VIDEO) Trojke iz Estonije na Olimpijskim igrama ispisuju povijest

Foto: snimka zaslona

Leila, Liina i Lily Luik iz Estonije upisat će se u povijest Olimpijskih igara kada prijeđu startnu liniju na ženskom maratonu u Riju. Nije ništa neuobičajeno na Olimpijskim igrama da se blizanci natječu u istoj disciplini, ali ovo je prvi put da se identične trojke natječu jedna protiv druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plavokose i plavooke sestre iz estonskog sveučilišnog grada Tarta, koje sada imaju 30 godina, počele su se ozbiljno baviti trčanjem kad su imale 24 godine.

“Bile smo aktivne još od djetinjstva, volimo plesati, volimo aktivnost i to nas gura u profesionalni sport”, kaže Lily.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liina, koja je potaknula sestre da počnu trčati, rekla je da ih je trčanje na duge staze privuklo više nego tehnička strana trčanja. Nakon nekoliko godina, kada su shvatile da su dovoljno dobre za sudjelovanje u međunarodnim natjecanjima, odlučile su pokušati se kvalificirati za odlazak na Olimpijske igre, a slogan “Trio u Rio” dao im je nadu da se sve tri natječu na Olimpijskim igrama.

Sestre žive odvojeno, te ponekad moraju trenirati odvojeno, ali redovito provode zimu zajedno u trening kampu u Keniji, i uživaju u treninzima.

Žele završiti na postolju u Riju. Leila, najstarija od sestara, ima najbrži osobni rekord na 2: 37.12, postavljen u Šangaju 2013. Nakon nje je Liina, čiji je osobni rekord od 2 minute i 30 sekundi sporije i Lily, najmlađa, čiji je rekord 45 sekundi manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekle su kako im je cilj da na Olimpijske igre idu zajedno, postave osobne rekorde i završe s osmijehom. Upitane hoće li kući donijeti olimpijske medalje, sve tri kažu: “Bilo bi to sjajno, kao san, ali znamo da moramo živjeti u stvarnosti. Vrlo je teško natjecati se protiv kenijskih trkača, nismo na toj razini”, poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.