Više lokacija: Gdje će se graditi nacionalni stadion?

Foto: fah

I dalje u Hrvatskoj traje intenzivna rasprava o potrebi gradnje nacionalnog nogometnog stadiona. Ona se intenzivirala nakon sjajnog nastupa Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo je sigurno da će se on graditi, a tko će ga graditi i kada još uvijek se ne zna. Puno je reakcija na prijedlog UNIDO-a, radi se o organizaciji koja se nalazi pod okriljem Ujedinjenih naroda. Organizaciju vode Kinezi. Iz HNS-a je stigla također reakcija, i kako tvrde to nije njihova inicijativa, iako bi kao partner bili sretni da bilo tko napravi stadion. Međutim, investitor se najprije mora dogovoriti sa gradom.

Spominje se kao lokacija Blato u Zagrebu, a također se govori i o Velikoj Gorici, gradu nadomak glavnog grada, blizina Zračne luke, dakako, ide u prilog Velikoj Gorici. Pojavila se i nova lokacija, naime, nacionalni stadion na svom teritoriju želi Zaprešić. Kako pišu Sportske novosti sve je spremno.

Je li doista ili se radi već o uobičajenom pretjerivanju, neki bi rekli lobiranju kroz medije i uz pomoć medija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kaže gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk?

”Nisam htio gurati moj grad u prvi plan jer uvijek je Zagreb u fokusu, pogotovo je to bitno ako grad treba nešto sufinancirati, no apsolutno smo zainteresirani za suradnju s ulagačem koji bi napravio stadion…”

Koji su argumenti koji idu u prilog malom gradu nedaleko Zagreba?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Zaprešić ima u prostornom planu, između West Gatea, dakle stare zagorske magistrale i rijeke Krapine s jedne strane, te željezničke pruge s druge strane, prema Novim dvorima, sto hektara zemljišta koje je u prostornom planu upisano kao sport i rekreacija. Na njemu piše izrijekom da su moguća rješenja nogometni stadion, bazen… U neposrednoj blizini, na 300 metara je stanica vlaka s kojim se vrlo brzo dođe u centar Zagreba. Isto tako, tamo je kompletna komunalna infrastruktura, struja, plin, voda i kanalizacija, a tu je i sedam tisuća parkirnih mjesta, koja već postoje kod West Gatea. Taj se prostor nalazi kraj autoceste, na međunarodnom raskrižju puteva za Maribor i vrlo blizu je autoceste prema Bregani. Do zračne luke je pola sata”, smatra gradonačelnik Turk.

Točno je također da se u jednom dobrom dijelu Europe stadioni sve više ”iseljavaju” izvan velikih gradova, metropola. Ne bi Zaprešić ili Velika Gorica bili prvi gradovi nedaleko velikog grada na čijem bi teritoriju ”niknuo” nacionalni stadion.

”Bilo koji potencijalni investitor u roku 24 sata može slagati dokumente za investiciju jer u GUP-u je to ucrtano. Vlasnik zemljišta je sto posto država. Sve je čisto. Odmah pokraj toga je milijun i 500 tisuća kvadrata za golf, u nastavku obnova Novih dvora. To je idealan komplekst na 2-3 milijuna kvadrata. Kad bi netko od investitora došao i kazao “sutra želim crtati stadion”, kazao je Željko Turk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Herak je ime UNIDO-a autoriziran da ih u ovoj fazi zastupa, i on je za Sportske komentirao mogućnost da nacionalni stadion na kojem će igrati svjetski doprvak, hrvatska nogometna reprezentacija, bude na teritoriju Zaprešića.

”O tome će odlučivati UNIDO i HNS. S obzirom da mi ne nedostaje iskustva iz oblasti izgradnje sportske infrastrukture, svjestan sam da nas po tom pitanju očekuje težak i mukotrpan posao. Da bi se izgradio nacionalni stadion, moraju najprije biti ispunjene vlasničke, potom i imovinsko-pravne, prostorno-planske, lokacijske i na kraju i ekonomske pretpostavke. U tom smislu, nakon što vjerujem krenemo s Akademijom nogometa, primarno ćemo u odnosu na nekoliko potencijalnih lokacija izraditi predinvesticijske studije koje će dati odgovore i ‘sugerirati’ najprihvatljiviju lokaciju za izgradnju nacionalnog stadiona”, kazao je Herak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.