Zaslužen trijumf: Njemačka je spasila svjetski nogomet od nepravde i korupcije

I dok se u Njemačkoj na milijune prodaju nacionalni dresovi s četiri zvijezdice, što označava četiri naslova svjetskog prvaka i dok u Argentini plamte nemiri razularene mase koja se teško miri s porazom u finalu svjetske smotre u Brazilu – većina nogometnih i stručnih kritičara ističe da je Njemačka zasluženo osvojila naslov. Unatoč činjenici da je Argentina baš u finalu odigrala svoju najbolju utakmicu na cijelom turniru,a u finalu dobrim dijelom bila i bolji suparnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, onaj tko zna i percipira njemačke kvalitete svjestan je da Nijemci na uspjeh i dostizanje samog uspjeha gledaju drugačije. Nijemac uspjeh traži prvenstveno kroz svoju žrtvu, rad, samoprijegor i djelovanje i upravo je tako bilo u finalu.U finalnoj utakmici protiv Argentine Nijemci su bili dobro instruirani i znali su kakav ih izvrstan suparnik čeka i prijeti. Momčad koja u svojim redovima ima najboljeg igrača svijeta, Lea Messija!

Odigrala je Argentina praktički pa savršenu utakmicu, stvorila je i više prigoda nego Njemačka i opet izgubila. Nijemci su i u situaciji kada su u utakmici bili u podređenom položaju vjerovali usvoj uspjeh. Radili su i tijekom utakmice na svojim manama kako bi im vrline kasnije pomogle u pobjedi.

Argentinci se mogu godinama gristi zbog promašenih prigoda u finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, još je davno čuveni njemački izbornik Helmut Schoen rekao:

– Onaj kome u finalu drhti noga u kritičnoj situaciji ili kad se nađe u šansi ne zaslužuje naslov svjetskog prvaka.

Rekao je to Schoen prije finalne utakmice svjetske smotre 1974. i dvoboja njegove Njemačke protiv Nizozemaca. Zar je potrebno isticati da je u toj utakmici isto igrala Nizozemska a pobijedila Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– U kritičnim situacijama nismo drhtali, zasluženo smo prvaci, rekao je nakon utakmice i osvajanja naslova Schoen.

Nizozemci se i danas znaju prisjetiti tog poraza u finalu 1974. godine. Iako su odigrali dobru utakmicu kao i Argentina sada – pognute glave napustili su finalni podij. Drthale su im noge u kritičnim situacijama, jasno….

U ovom finalu, Njemačke i Argentine nismo imali pravo očekivati njemačku rapsodiju baš kakoje bilo u dvoboju protiv Brazila.Uostalom, Brazil kako je igrao i kako je bio forsiran od sudaca na početku natjecanja jedno je od najvećih razočaranja cijelog prvenstva i Nijemci su tek razgolitili njegove evidentne slabosti. A Argentina je cijelo prvenstvo igrala dobro, čvrsto i beskompromisno i bila je ravnopravan suparnik Nijemcima u finalu, te je tome njemačka pobjeda vrijednija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Svi igraju nogomet a samo Nijemci pobjeđuju, rekao je davno engleski internacionalac Gary Lineker. I dodao:

– Nogomet je igra 11 igrača protiv 11 igrača i uvijek trijumfiraju Nijemci!

Zgodno, zar ne? Naravno, nije uvijek tako, znaju i Nijemci izgubiti kao protiv Hrvatske u četvrtfinalu svjetske smotre u Francuskoj 1998. godine protiv Hrvata. No, svojom bespoštednom borbom i žrtvovanjem na terenu za momčadski uspjeh uvijek su iznad drugih i stoga su tako često pobjednici. Češće od svih drugih, također silno kvalitetnih.

Upravo se zoran primjer njemačke upornosti i momčadskog duha mogao vidjeti u finalu svjetske smotre protiv Argentine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je engleski novinar zgodno zaključio:

– Nijemci su spasili ovo prvenstvo, da nisu onako razmontirali dosadne, slabe, bezidejne i duhom siromašne Brazilce ti isti Brazilci bi bili od sudaca gurani sve do naslova svjetskog prvaka. Osim što bi to bilo sramotno za nogomet bila bi to i najslabija reprezentacija koja je ikada bila svjetskim prvakom. I neka Nijemaca na vrhu, odlično je to za nogomet!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.