Zbog skandala oko domaćinstva SP 2006. njemački savez ostao bez vodstva

epa05008630 (FILE) A file picture, dated 02 March 2012, shows the president of the 'Deutsche Fussball-Bund (DFB)', the German Soccer Federation, Wolfgang Niersbach, standing in front of the DFB's logo after his election during a DFB conference in Frankfurt, Germany. Frankfurt's public prosecutors office confirmed on 03 November, that the offices of the DFB were searched in an investigation concerning the DFB's president and two senior former officials involving a payment to football world governing body FIFA linked to the 2006 World Cup. EPA/ARNE DEBERT

Predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Wolfgang Niersbach podnio je ostavku u ponedjeljak zbog skandala o navodnoj kupovini domaćinstva Svjetskog prvenstva 2006. godine koji je okaljao ugled jednog od najvećih nacionalnih nogometnih saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niersbach je izjavio kako svojom ostavkom preuzima političku odgovornost za kontroverznu isplatu 6.7 milijuna eura na račun FIFA-e koji su navodno bili upotrijebljeni za podmićivanje glasača koji su odlučivali o domaćinu SP-a 2006. iako je još jednom naglasio kako nije učinio ništa pogrešno.

“Kako bih zaštitio DFB, teška srca podnosim ostavku. Shvatio sam kako moram preuzeti političku odgovornost. Od prvoga sam dana sudjelovao u kandidaturi za SP 2006. i tih godina radio sam čisto, strastveno i vjerodostojno”, rekao je Niersbach.

Magazin Der Spiegel objavio je kako je DFB 2005. godine isplatio FIFA-i 6.7 milijuna eura na ime povrata pozajmice koju im je 2000. godine dao tadašnji gazda Adidasa Robert-Louis Dreyfus kako bi pomogao Njemačkoj da dobije domaćinstvo SP-a 2006.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niersbach je u DFB-u radio četvrt stoljeća, te uspinjao s pozicije glasnogovornika do one glavnog tajnika da bi 2012. postao predsjednik.

Odstupio i predsjednik Kolumbijskog saveza

Predsjednik Kolumbijskog nogometnog saveza Luis Bedoya u ponedjeljak je neočekivano podnio ostavku na svoju dužnost, a tu je odluku objasnio “osobnim razlozima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Luis Bedoya Giraldo podnio je neopozivu ostavku na dužnost predsjednika Kolumbijskog nogometnog saveza uz osobnih razloga”, objavio je savez.

Bedoya je bio na čelu CFC-a od 2006. godine, a ostavku je podnio dva tjedna nakon što je isti potez povukao računovođa u savezu.

Američke vlasti nedavno su objavile kako su neki čelnici južnoameričkih nogometnih saveza prije dvije godine primili milijunske iznose u velikoj korupcijskoj aferi, ali Bedoyino ime nije bilo spomenuto u tom skandalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.