Korupcijska hobotnica: Švicarsko tužiteljstvo podiglo optužnice protiv tri njemačka nogometna dužnosnika

Foto: fah

Švicarski tužitelji su podigli optužnice protiv tri njemačka nogometna dužnosnika zbog sumnjivih isplata vezanih za organizaciju svjetskog nogometnog prvenstva 2006. u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnice su podignute protiv bivšeg predsjednika Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Thea Zwanzigera, bivšeg tajnika DFB-a Horsta Schmidta i člana odbora za kandidaturu i potpredsjednika organizacijskog odbora za SP 2006. Wolfganga Niersbacha kao i protiv glavnog tajnika FIFA-e od 1999. do 2007. Švicarca Ursa Linsija, zbog isplate oko 6.7 milijuna eura ($7.5 million), navodi se u priopćenju švicarskog tužiteljstva (OAG).

Slučaj protiv bivšeg predsjednika Njemačkog nogometnog saveza Franza Beckenbauera, koji je također pod istragom, nastavlja se odvojeno jer njegovo zdravstveno stanje ne omogućava da ga se ispita.

Schmidt, Zwanziger i Linsi su optuženi za prijevaru, a Niersbach da je bio suučesnik u prijevariSva četvorica odbacuju optužbe..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Istraga je pokazala da je na ljeto 2002. Franz Beckenbauer primio zajam od 10 milijuna švicarskih franaka na svoje ime i na svoj račun od jednog od vodećih ljudi proizvođača sportske opreme adidas Roberta Louis-Dreyfusa. Taj je iznos iskorišten za različite isplate preko jedne švicarske pravne tvrtke katarskoj tvrtki koja pripada Mohammedu Bin Hammamu”, dodaje švicarsko tužiteljstvo.

U to vrijeme Bin Hammam je bio član izvršnog odbora FIFA-e i FIFA-inog financijskog odbora.

“Točna svrha isplata od 10 milijuna švicarskih franaka Mohammedu Bin Hammamu ne može biti utvrđena jer zahtjev za uzajamnu pravnu pomoć koju je OAG uputio katarskim vlastima u rujnu 2016. nije do danas dobio odgovor”, dodaje se u priopćenju OAG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te sporne isplate pokrenule su nekoliko istraga i dovele do Niersbachove ostavke zbog tvrdnji da je je koristio taj novac za kupnju glasova za dobijanje domaćinstva za SP 2006.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.