Žele li neki vratiti Hajduk u svemu osim u rezultatskom smislu u vrijeme komunističkog predsjednika Tita Kirigina?

Foto: fah

Vrijeme je božićnih blagdana i vrijeme je na svim razinama svođenja računa, pa tako i u sportu, nogometu pogotovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza Hajduka najlošija je polusezona u povijesti ovog kultnog hrvatskog kluba, a iza kulise rezultatskih posrtanja vodi se i borba za, kako neki kažu, transparentnije poslovanja kluba. Makar u klubu ne žele ni čuti za kritike, a svaku kritiku neki mediji proglašavaju nacionalizmom i desničarenjem, kao da je sportska institucija poput Hajduka svojina ljevice, centra ili desnice.  Je li Hajduk ljevičarski, desničarski, centristički klub ili hrvatski klub bez obzira na političku orijentaciju?

Naime, klupska oporba uporno, predvođena bivšim hrvatskim nogometnim reprezentativcem i legendom Hajduka, Igorom Štimcem, postavlja brojna pitanja, koja većinom ostaju bez odgovora, čelnicima udruge Naš Hajduk. Umjesto odgovora, a nakon gostovanja Igora Štimca u TV Bujici, uslijedile su uvrede, pa čak i otvorene prijetnje. Nažalost, prijetnje su umjesto bezrezervne osude neki mediji pokušali opravdati ili barem pronaći izliku.

‘Pazi metak’ u Splitu: Opravdava li Slobodna Dalmacija prijetnje i uvrede nakon gostovanja Igora Štimca u TV Bujici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo spomenuli medije nismo mislili ni na koga određenog, naime, sami će se prepoznati oni koji su prije nekoliko dana kritiku na rad udruge Naš Hajduk proglasili nacionalizmom, desničarenjem, pa čak i šovinizmom.  Kad je kritika postala ideologija?

Neki, očito žele Hajduk u svemu, osim u rezultatskom smislu, vratiti u vrijeme Tita Kirigina, kontroverznog bivšeg predsjednika Hajduka koji je na čelu kluba bio u vrijeme velikih uspjeha. Neupitni čovjek komunističkog režima Tito Kirigin imao je čitav niz ”zasluga” koje je komunistička partija cijenila, zbog čega je vrlo brzo napredovao. Naime, godine 1944. hicem iz revolvera Kirigin je usmrtio  hrvatskognovinara i političara, Vojka Krstulovića, inače HSS-ovca izuzetno popularnog među mladima tog vremena i velikog protivnika fašizma i komunizma.

No, pustimo prošlost po strani, sadašnjost je tek za nijansu bolja. I dok traje borba za ”transparentniji” Hajduk Slobodna Dalmacija predvodi ”bitku za Mordor” i za ”čišći HNS.” Kako bi se to HNS čistio, kojim metodama, i tko bi imao metlu u rukama ne navode, no, zato spominju da je Hajduk za čišćenje HNS-a nespreman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sasvim sigurno, hrvatski nogomet, bez obzira na najuspjšniju godinu u povijesti, osvojeno srebro na Svjetskom prvenstvu, plasman mladih na Europsko prvenstvo…, treba neke promjene, vrijeme prolazi a još uvijek je nejasno kako će se kapitalizirati sjajan nastup Vatrenih na SP-u u Rusiji. Zapravo, ne zna se ni što će biti s infrastrukturom,  koja je ”u banani”, ne zna se ni kada će, a neki pitaju hoće li se uopće, graditi nacionalni stadion? Mnogi se boje da će sve ostati samo na lijepim riječima, na obećanjima, dok polako vrijeme, uz medijsku pomoć, briše svježinu uspomena s nezaboravnog Svjetskog prvenstva.  Promjene u HNS-u su jedno, a ”bitka za Mordor” i za ”čišći HNS” nešto je posve drugo. HNS, bez obzira na sve, za ovosezonske posrtaje Hajduka, nije direktni krivac. Čelnici kluba bi sami sebi trebali postaviti neka pitanja, što ne znači i odmah poziv na revoluciju, kako neki tvrde kad govore da ”desnica” želi preuzeti Hajduk kad se svaka kritika dočekuje ”na nož.”

”Kada se konačno otvara nekakva prilika da se nešto promijeni borbi za čišći HNS ili onoj za bolju poziciju na ljestvici (nije bio drugi od 2012.), Hajduk je zaglibio u vlastitim problemima. Iscrpljen unutarnjim bitkama može samo sa strane (doduše i s guštom) pratiti rat nekadašnjih saveznika i čekati rasplet ukupne situacije unutar HNS-a.

Naravno da pritom ne bi stao na stranu donedavnog Dinamovog pijuna Svetine ili Lokomotive na problem čijeg načina funkcioniranja naslonjenog na Dinamo je sustavno ukazivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kada je dočekao priliku da se možda nešto i promjeni u “Mordoru” po pitanju šire slike odnosa u hrvatskom nogometu za što se godinama zalaže ili možda rezultatski, Hajduk je za taj test školskim rječnikom – nespreman”, piše Slobodna Dalmacija u članku pod nazivom: ‘‘Ukazala se prilika, a Hajduk nespreman: iscrpljeni unutrašnjim problemima, Bijeli daleko od bitke za ‘Mordor.”

Inače, pojednostavljeno rečeno, Mordor je iz leglo zla, zemlja iz knjige J. R. R. Tolkiena, Gospodar prstenova. Zemlja koju je zauzelo oličenja zla – Sauron. Vlada li HNS-om i hrvatskim nogometom Sauron, tko je Saruman i je li Hrvatska u ovom trenutku zapravo Međuzemlje u kojem ratuje svjetlo protiv mraka, kako je svojedobno govorio Ivo Josipović kada je sebe, naravno, svrstao na stranu svjetla?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.