Zvjezdani trenutci hrvatskoj šaha: Leon Livaić i Jadranko Plenča europski prvaci u rapid šahu

Foto;: fah

Na 16. Europskom prvenstvu mladih u rapid šahu održanom u Novom Sadu hrvatski šah doživio je zvjezdane trenutke jer su Leon Livaić u skupini do 16 i Jadranko Plenča u skupini do 18 godina osvojili naslove europskih prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U disciplini u kojoj su za cijelu partiju igrači imali po 15 minuta uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza Livaić je pobijedio na doista superioran način osvojivši čak 8 bodova iz 9 partija, pri čemu je drugoplasiranog igrača ostavio za sobom čak za 1,5 bod. Jadranko Plenča je osvojio 7,5 bodova iz 9 partija, pri čemu je pretekao najvećeg favorita Austrijanca Valentina Dragneva za pola boda.

Natjecanje se održalo u šest dobnih skupina (do 8, 10, 12, 14, 16 i do 18 godina) u muškoj i ženskoj konkurenciji, na prvenstvu je ukupno sudjelovalo 296 mladih igrača i igračica iz 21 zemlje, a od hrvatskih predstavnika jedino je Tamara Ljikar s osvojena 4,5 boda završila pri dnu ljestvice.

SP rapid šah: Naslov Ivančuku, naši slabi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dramatičnog finiša Svjetskog prvenstva u rapid šahu, disciplini u kojoj za cijelu partiju igrači imaju po 15 minuta uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza, trijumfirao je Ukrajinac Vasilij Ivančuk.

Iako je u 11. kolu izgubio od Rusa Iana Nepomniačija, Ivančuk je na kraju slavio za “prsa” ispred Rusa Aleksandera Griščuka i branitelja naslova Norvežanina Magnusa Carlsena. Njih trojica osvojili su po 11 bodova, a naslov svjetskog prvaka pripao je Vasiliju Ivančuku, koji je imao turnir s najvišim prosječnim rejtingom.

Ivančuk je postigao 9 pobjeda i 4 remija uz dva poraza i potpuno zaslužio pobjedu jer je u izravnom susretu svladao dosadašnjeg svjetskog prvaka Magnusa Carlsena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši predstavnici Zdenko Kožul i Marin Bosiočić nisu se proslavili jer su sa samo 6,5 osvojenih bodova završili u donjem dijelu ljestvice na 84., odnosno 85. mjestu.

Konačan poredak najuspješnijih sudionika:
Ivančuk, Griščuk i Carlsen po 11 bodova, Mamedjarov, Yu, Nepomniači i Anton Guijarro po 10, Vidit Santosh, Aronian, Dominguez Perez, Nguyen Ngoc, Amonatov i Čeparinov po 9,5 bodova itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.