Američko ministarstvo: “Traženje da fotograf suprotno savjesti ovjekovječi ‘istospolno vjenčanje’ krši Ustav”

Foto: Getty Images, fah, montaža Narod.hr

Američko Ministarstvo pravosuđa podnijelo je 27. veljače 2020. Saveznomu sudu u Kentuckyju Izjavu o interesu pojašnjavajući da zakon Okruga Louisville/Jefferson, koji od fotografa zahtijeva da u suprotnosti s fotografovim vjerskim uvjerenjima fotografira “istospolna vjenčanja” – krši Ustav Sjedinjenih Američkih Država. Izjava objašnjava da će fotografkinja Chelsey Nelson vjerojatno uspjeti sa svojom tužbom da zahtijevanje od nje da fotografira “vjenčanja” protiv svoje savjesti tvori govor vladine prisile koji krši odredbu o slobodi govora iz Prvoga amandmana na američki Ustav.

„Prvi amandman zabranjuje vladi da koga prisiljava na govor na način da krši pojedinčevu savjest“, rekao je Eric Dreiband, pomoćnik glavnoga tužitelja u Odjelu za građanska prava. „Američko Ministarstvo pravosuđa nastavit će štititi pravo svih osoba da ostvaruju svoje ustavno pravo na govor i izražavanje.“

Sporni zakon zabranjuje poduzetnicima diskriminaciju po raznim osnovama, uključujući i spolno usmjerenje. Gospođa Nelson podigla je tužbu protiv vlade Okruga Louisville/Jefferson i nekolicine njezinih službenika te tražila preliminarnu zabranu kojom se sprječava primjena toga zakona da se od nje zahtijeva fotografiranje “istospolnih vjenčanja”.

Podnesak u ime države objašnjava se da će gospođa Nelson po svoj prilici uspjeti u svojem zahtjevu za slobodom govora. Klauzula o slobodnom govoru zabranjuje vladi da zahtijeva od ljudi sudjelovanje u govoru koji podržava ili promiče tuđi izražajan događaj, kao što je svečani čin “vjenčanja”. Ističe se da je „vjenčanje sveti obred u religijskoj sferi i duboko simbolična svečanost u svjetovnom području“, te su stoga nedvojbeno „izražajne djelatnosti“ sukladno sudskoj praksi američkoga Vrhovnoga suda o slobodi govora. Nadalje, u izjavi se objašnjava kako je fotografija izraziti oblik umjetnosti, a svadbene fotografije osobito teže veličati i počastiti sjedinjenje koje se fotografira. Siljenje fotografa da protiv svoje savjesti izrazi potporu “vjenčavanju” kojemu se protivi njegova vjera krši Ustav.

U srpnju 2018. američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je da je uspostavilo Radnu skupinu za vjersku slobodu. Radna skupina okuplja sastavnice ministarstva kako bi koordinirali svoj rad na sporovima o vjerskoj slobodi i politici promicanja slobode vjeroispovijesti te provodili Smjernice o slobodi vjeroispovijesti američkoga glavnoga tužitelja iz 2017. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr