George Soros u Davosu priznao da je Otvoreno društvo u krizi i napao Trumpa, Orbana i Putina!

Foto: Heinrich-Böll-Stiftung; www.stephan-roehl.de

Soros je priznao da je ‘Otvoreno društvo’ u krizi rekavši: „Nalazim ovaj trenutak u povijesti vrlo bolnim i teškim, Otvoreno društvo je u krizi i razne diktatorske i mafijaške države, kao Putinova Rusija, su u porastu. I u SAD-u predsjednik Trump želi uspostaviti mafijašku državu, ali on to ne može, zbog Ustava i drugih institucija, kao i institucija civilnog društva koje mu to neće dozvoliti“.

Osim Trumpa i Putina, kontroverzni financijski mešetar i financijer brojnih nevladinih pro-liberalnih udruga, George Soros, na metu je uzeo i Viktora Orbana, Facebook i Google. Sve ih je optužio da stvaraju novi svijet, gotovo svjetsku diktaturu iz Orwelove 1984. ili Huxleyevog ‘vrlog novog svijeta’, premda mnogi tvrde da su ovi političari, kao i internet i društvene mreže danas najbolje mjesto gdje se upravo može suprotstaviti takvim tendencijama, piše newyorker.com

Kao i prošle godine, 87-godišnji milijarder okomio se na  američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je po Sorosu “opasnost za cijeli svijet”.  Optužio je Trumpa da želi stvoriti ‘mafijašku državu’, ali mu navodno institucije zemlje to ne dopuštaju. Nije pojasnio kako i na koji način, već je sve ostalo na ostrašćenoj retorici.

Soros je priznao da je ‘Otvoreno društvo’ u krizi i rekao: „Nalazim ovaj trenutak u povijesti vrlo bolnim i teškim, Otvoreno društvo je u krizi i razne diktatorske i mafijaške države, kao Putinova Rusija, su u porastu. I u SAD-u predsjednik Trump želi uspostaviti mafijašku državu, ali on to ne može, zbog Ustava i drugih institucija, kao i institucija civilnog društva koje mu to neće dozvoliti“.

Okomio se, dakle, na Rusiju Vladimira Putina kao “mafijašku državu”, ali i na mađarskog vođu Orbana optuživši ga za autroitarno vladanje. Mađar Viktor Orban otvoreno se suprotstavlja Sorosevom poticanju otvorene fluktuacije i neograničenog priljeva imigranata u Europu, kao i Otvorenom društvu kojeg Orban smatra opasnim za mađarsku demokraciju i interese mađarske države i njenih građana.

Pred prisutnima George Soros napao je i divove interneta Facebook i Google. Opisao ih je kao “stalno sve moćnije monopoliste” koji bi mogli biti u iskušenju da se povežu s “autoritarnim režimima poput Rusije i Kine” radi stvaranja “totalitarne mreže koju ne bi mogli osmisliti ni Aldous Huxley ili George Orwell u svojim romanima “Vrli novi svijet” i “1984.”.

“Davos je dobro mjesto za objavu da su njihovi dani odbrojani”, rekao je Soros na samom kraju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/newyorker.com