Izetbegović se nada elastičnijem pristupu BiH EU

Predsjedatelj BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović izrazio je u ponedjeljak nadu da će Europska unija s današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova na kojemu sudjeluje i hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić, ponuditi ‘elastičniji pristup’ oko otvaranja pregovora o članstvu te zemlje u Uniji.

“Ne možemo se pomaknuti dalje dok ne riješimo slučaj ‘Sejdić-Finci’ i taj uvjet trebamo pretvoriti u uvjet. Mislim da dolazi do jednog sazrijevanja u Europskoj uniji koji će nam omogućiti pristup”, rekao je Izetbegović u Sarajevu na upit oko očekivanja od sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu koji raspravljaju i o stanju u BiH.

Objasnio je kako nema nijedan razlog da BiH ne koristi pretpristupne IPA fondove Europske unije koji bi omogućili provođenje reformi i zapošljavanja mladih.

Predsjedatelj BiH Predsjedništva je istaknuo da EU neće oprostiti provedbu presude Sejdić-Finci, ali da se moraju provoditi druge reforme koje su na čekanju te da bi za BiH bilo iznimno loše da sljedeće četiri godine provede čekajući na rješavanje ovoga pitanja.

Ministri vanjskih poslova Europske unije u Luksemburgu danas uz Ukrajinu i Siriju, raspravlja i o zastoju u BiH.

Ministrica Pusić je uoči sastanka istaknula da će se raspravljati o stanju u BiH nasuprot prvotnome planu da se usvoje zaključci bez rasprave. Pri tome se zauzela za ‘aktivnu ulogu europskih institucija’ kako bi BiH dosegnula kriterije o otvaranju pregovora za članstvo.

Zbog nesloge političara do danas nije provedena presuda Europskog suda za ljudska prava iz 2009., nazvana “Sejdić-Finci” prema državljanima BiH kojima su odbijene kandidature za najviše državne dužnosti jer su pripadnici romske i židovske manjine, a ne triju konstitutivnih naroda. Da bi provela presudu koja koči njezin put prema Europskoj uniji, BiH iz ustava treba izbaciti te diskriminirajuće odredbe.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je prije više od mjesec dana uputilo zemljama članicama EU-a “non-paper” u kojem se zauzima za specifičan pristup prema Bosni i Hercegovini, koja je zbog unutarnje nefunkcionalnosti u potpunom zastoju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: www.balkaninsight.com