Klinika za pobačaje Planned Parenthood prošle godine ostala bez 400 000 donatora

Foto: Thomas Hawk/flickr

Najnovije godišnje izvješće Planiranog roditeljstva (Planned Parenthooda) otkrilo je podatak da je organizacija ostala bez 400 000 pojedinačnih donatora u prošloj fiskalnoj godini.

Planned Parenthood trenutno ima 1,1 milijun aktivnih pojedinačnih podupiratelja, kojih je prošle fiskalne godine bilo 1,403 milijuna. U izvješću se također navodi da je prošle godine organizacija pobacila 345 672 djece. 

Dok je u 2018./2019. fiskalnoj godini određeni broj pojedinačnih donatora prestao podupirati ovu kliniku za pobačaje, novčana sredstva iz državnog proračuna namijenjena Planned Parenthoodu zapravo su se povećala. Ovogodišnje izvješće navodi da je država subvencionirala Planned Parenthood s nešto više od 616 milijuna am. dolara, što je povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 543,7 milijuna dolara. 

Jim Sedlak, izvršni direktor američke Lige za život istaknuo je da se usmjerenost Planned Parenthooda na pobačaj očitovala kada je organizacija otpustila sada bivšu predsjednicu dr. Leanu Wen nakon manje od godine dana rada na toj funkciji. Dr. Wen je htjela da Planned Parenthood ne bude usmjeren isključivo na pobačaj.

„Dr. Wen je očito povjerovala lažima Planned Parenthooda o zdravstvenoj skrbi, a kada je saznala istinu o tome da organizacija gotovo u potpunosti stavlja naglasak na pobačaj i politiku, pobunila se te je otpuštena,“ izjavio je Sedlak. 

„Čim je počela sve više izlaziti na vidjelo činjenica da je organizacija zapravo usmjerena na pobačaj, ne samo da je Wen otišla, već je i 400 000 pojedinačnih donatora prestalo pružati finacijsku potporu Planned Parenthoodu,“ dodaje Sedlak. „Taj je egzodus rezultirao time da Planned Parenthood bilježi pad broja donacija u iznosu od 39,5 milijuna dolara, kao i smanjenje ukupnih prihoda u iznosu od 26,5 milijuna dolara, unatoč tome što su se prihodi od sredstava poreznih obveznika povećali za 53 milijuna dolara.“

Statistički podaci koje su izračunali Centri za kontrolu bolesti pokazuju da se broj pobačaja izvršenih na području SAD-a ponovno smanjio, ali je udio pobačaja koje Planned Parenthood vrši i dalje u porastu.

Najnovije godišnje izvješće obuhvaća razdoblje prije nego što je američki predsjednik Donald Trump donio propis koji nalaže da subjekti koja primaju novčana sredstva iz programa pod nazivom Title X za planiranje obitelji moraju biti fizički odvojeni od onih koji vrše pobačaj ili upućuju pacijentice na pobačaj. Planned Parenthood je odbio postupiti u skladu s tim propisom te je posljedično izgubio 60 milijuna dolara financiranih sredstvima poreznih obveznika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr