Pravomoćna presuda: Stanišić i Simatović dio udruženog zločinačkog pothvata iz Beograda

Stanišić-i-Simatović
Foto: Snimka zaslona

Bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu povećalo je kazne zatvora na 15 godina za zločine koje su počinile srpske snage na području bivše Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Sarajeva se u Studio 4 javio Branimir Farkaš.

– Za reakciju je još rano. Neke pojedinosti se znaju. Kazna je povećana s 12 na 15 godina zatvora, s obzirom na to da su obojica proveli u pritvoru nešto manje od 10 godina, koliko je rekla sutkinja predsjednica Žalbenog vijeća. Oni za sad ostaju u Haškom pritvoru dok se ne izračuna koliki još dio kazne trebaju odslužiti, objašnjava Farkaš.

– Ja sam ovdje pratio, na dosta lošem internetu u Sarajevu, tu presudu iz Haške sudnice. I koliko sam čuo, ono što je za Hrvatsku najbitnije, osim što je optužnica proširena i na druga mjesta u BiH za koje su u prvoj presudi bili oslobođeni, bili su osuđeni na 12 godina samo za zločine u Bosanskom Šamcu, sada je u optužnicu uvršten, koliko mi se čini, i Dalj u Hrvatskoj, što znači da bi sad postojala izravna veza i kaznena odgovornost šefa Srpske službe državne bezbednosti, odnosno sigurnosti, znači, prvog srpskog špijuna i njegovog pomoćnika, za zločine koje su počinjene za vrijeme Domovinskog rata i u Hrvatskoj, ističe Farkaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Presuda Stanišiću i Simatoviću: Slobodan Milošević bio je dio UZP-a u Hrvatskoj i BiH

– Ono što je bitno za ovo suđenje, osim što je jedno od najdužih, a vjerojatno i najduže, na onome što se nekad zvalo Haški sud, je da je to bilo najčudnije suđenje puno obrata. Oni su naime u prvoj presudi bili oslobođeni krivnje 2013. godine, 10 godina nakon što su uhićeni, da bi onda 2015. Žalbeno vijeće vratilo sve na ponovni postupak. U ponovnom postupku prije dvije godine osuđeni su na 12 godina i sada pravomoćnom presudom to je povećano na 15 godina zatvora. Sa stajališta, naravno, optuženika, osuđenika, moglo bi se raspravljati o pravnom suđenju nakon 20 godina čekanja presude, ali sa stajališta žrtava u BiH, pa i u Hrvatskoj, ovo može biti nekako izvršenje pravde, javio je Farkaš.

Jedino preostalo suđenje

Suđenje Stanišiću (72) i Simatoviću (73) jedino je koje je preostalo MICT-u kao nasljeđe rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Stanišić i Simatović 2021. nepravomoćno su proglašeni odgovornima za pomaganje i podržavanje kaznenih djela ubojstava kao kršenja zakona i običaja ratovanja i zločina protiv čovječnosti te kaznenih djela deportacije, prisilnog premještanja i progona muslimanskog i hrvatskog stanovništva kao zločina protiv čovječnosti koja su počinile srpske snage nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u travnju 1992. i za to su dobili svaki po 12 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na presudu su se žalili i obrana i tužiteljstvo.

Prvostupanjsko vijeće 2021. presudom je potvrdilo da je postojao udruženi zločinački pothvat političkog i vojnog vrha Srbije kojemu je cilj bio nasilno i trajno ukloniti nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini za koji su Stanišić i Simatović znali, no nije pronašlo dovoljno dokaza da su dijelili zločinačku namjeru.

Raspravno vijeće je tada zaključilo da je “sustavni obrazac zločina koje su nad nesrpskim civilima počinili srpske snage najuvjerljiviji dokaz koji je pokazao postojanje udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio da se većina nesrpskog stanovništva prisilno i trajno ukloni s određenih područja u BiH i Hrvatskoj.

Proces protiv Stanišića i Simatovića počeo je prije 20 godina kada je haško tužiteljstvo dvojicu pripadnika režima srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića optužilo za ratne zločine na području bivše Jugoslavije početkom 90-ih u Hrvatskoj i BiH te su uhićeni u ožujku 2003. u Srbiji i ubrzo prebačeni u haaški pritvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovljeno suđenje

Obojica su bila optužena za ratne zločine i etničke progone u Hrvatskoj i BiH, a u prvostupanjskom suđenju pred ICTY-jem 2013. godine oslobođeni su krivnje jer su suci tada zaključili da nije dokazano ni njihovo sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, ni da su planirali i zapovijedili zločine koji su im stavljeni na teret, kao ni pomagali u njihovu izvođenju.

Tužiteljstvo je na tom prvom suđenju iznijelo, po sucima, nedovoljne dokaze da je postojala tijesna suradnja Stanišića i vođe pobunjenih Srba Milana Martića koji nije skrivao namjeru progona Hrvata te kontrola nad policijom SAO Krajine koja je 1991. i 1992. protjerala 80 do 100 tisuća Hrvata, a dio ubila. Tužitelji su dokazivali da je Stanišić bio kanal komunikacija između bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića i Martića.

> Mlinarić Plenkoviću: Ne propustite nakon presude Stanišiću i Simatoviću tražiti odštetu od Srbije

Tužiteljstvo je tada neuspješno dokazivalo i za područje istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema gdje su snage policije, teritorijalne obrane i paravojne jedinice počinile niz zločina a također su bile pod kontrolom Stanišića i Simatovića.

Žalbeno je vijeće 2015. prihvatilo žalbu tužiteljstva i poništilo prvostupanjsku presudu te je naložilo ponovno suđenje – koje je održano pred nasljednikom ICTY-ja – rezidualnim mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT) i završilo je 2021. osuđujućom presudom od 12 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.