Reis Kavazović za Bajram pozvao muslimane u BiH na jedinstvo, upozorio na korupciju u pravosuđu

Zagreb, 29.03.2019. - Svečano je otvoren međunarodni znanstveni simpozij "Religija i nacija" u Islamskom centru u Zagrebu. Svečanom otvorenju među ostalima su nazočili reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, kardinal Josip Bozanić, mitropolit Proforije Perić, mons. Khaled Akasheh, te rabin Luciano Moše Prevelić. Na fotografiji Aziz ef. Hasanović. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović pozvao je u utorak muslimane u toj zemlji da očuvaju svoje jedinstvo i poštuju drugačija uvjerenja podsjetivši kako u vjeri nema prisile ali je istdoobno poslao i političke poruke posebice osudivši stanje u pravosuđu u njegovoj zemlji.

Reis Kavazović po tradiciji je nakon mjeseca posta u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji predvodio središnju molitvu u povodu najvećeg muslimanskog blagdana Bajrama a u svojoj je propovijedi kazao kako temelj njihove zajednice moraju biti dobra djela jer su samo takvi postupci odlika istinskih vjernika.

“Islam nije ništa drugo do velika etika, naputak o dobrom i umjerenom životu, živa vjera ljubavi koja čini čvrstu zajednicu ljudi, koji se međusobno poštuju i pomažu. To su oni koji jedni drugima preporučuju istinu i koji jedni drugima preporučuju strpljenje”, poručio je vjernicima poglavar bosanskohercegovačkih muslimana pozvavši ih da ne čine drugima ono što ne žele da se čini njima.

Upozorio je vjernike i kako se moraju čuvati teških riječi a o ljudima moraju suditi pravedno no pri tom nipošto ne smiju dopustiti nasilje nad potlačenima.

Kavazović je poslao i jasnu političku poruku kada je kazao kako se u BiH mora zaustaviti “privatizacija javnih funkcija i institucija, a posebice pravosudnih, koja je na djelu” čime je očevidno aludirao i na korupcijske skandale koji potresaju BiH.

Drastični primjer je slučaj zloporabe položaja predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije koji je tajno snimljen u pokušaju posredovanja u rješevanju jednog sudskog predmeta.

“Uzurpirana institucionalnost se pretvara u nepravdu i nasilje, a nekontrolirana moć se pretvara u nasilje i despociju. Upozoravamo odgovorne ljude da se odgovornost za stanje u zemlji neće moći adresirati na kriminalne skupine već na njih, domaće i međunarodne institucije i odgovorne osobe koja izbjegavaju vršiti svoju zakonom propisanu ulogu. Jedna drevna mudrost kaže: Ugasite vatru dok je još mala, jer kad se vatra rasplamsa spalit će svijet”, izjavio je reis Kavazović.

Pozvao je muslimane da istraju na svom zavjetu vjernosti BiH koju, kako je istaknuo, valja učiniti slobodnom zemljom u kojoj vladaju jednakost i pravda za sve. Najvećom prijetnjom opstanku te zemlje nazvao je “nerazumnu mržnju prema drugim ljudima”.

“Kao što su se naši sinovi i kćeri borili za Bosnu, tako i mi danas ne smijemo dopustiti da nastave s njezinim trovanjem i ogađivanjem isti oni dušmani što su kidisali na nju. Probudimo se! Iznađimo u sebi zapretenu i zatomljenu snagu i učinimo ovu prelijepu zemlju našim lijepim prebivalištem.Nemojmo samo nevoljko slijegati ramenima na otimanje zemlje, njihove očite atake i naše neznanje i nesnalažljivost. Dosta smo šutjeli i trpjeli, podnosili nepravdu i pa i poniženja, ne bi li se drugi urazumili. Vrijeme je da jedni druge prihvatimo kao građane i priznamo vlastite greške”, bila je bajramska poruka reisa Kavazovića muslimanima u BiH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina