Savjetnik zadnjeg premijera Jugoslavije za Večernji list ustvrdio da je Trump mentalno poremećen

Jeffrey Sachs
Foto: World Trade Organization / wikimedia commons

U subotu 23. svibnja Večernji list je u tiskanom izdanju donio razgovor s Jeffreyem Sachsom koji je predstavljen kao “ekskluzivni intervju s najutjecajnijim ekonomistom današnjice”. U njemu je Sachs između ostaloga ustvrdio da je američki predsjednik Donald Trump mentalno poremećen,. Nadalje, Jeffrey Sachs u u razgovoru davao izjave koje spadaju u domenu psihijatrije ili politologije, a ne ekonomske struke kojoj pripada.

“Trump je najgori predsjednik u američkoj povijesti i ozbiljna je opasnost za SAD i svijet”, govori za Večernji list ovaj ekonomist te u nastavku razgovora iznosi iduće tvrdnje koje nisu u domeni njegove ekonomske struke: “prirodno bi bilo da su ostale članice odmah suspendirale članstvo SAD-a u WHO-u”, “Trump je ponizio WHO”, “svijet se ipak budi zbog Trumpova narcizma i psihopatije. Mentalno je poremećen”, “bude li Trump ponovno izabran, svijet će biti daleko opasniji”.

Novinarska Jasna Plevnik u uvodu piše; “divim se njegovoj hrabrosti da se bori za vrijednosti američke demokracije, očuvanje Zemlje i multilateralizam globalnih institucija” te uz njegova karijerna postignuća usput navodi da je početkom devedesetih savjetovao Jugoslaviju u transformaciji u slobodno tržišno gospodarstvo.

>Kako je u vlasničku strukturu Styrije koja posjeduje Večernji list ušao bivši čelnik nogometnog i košarkaškog kluba Crvena Zvezda?

>Obrnuti Watergate: Nakon dvije godine nevjerojatne pravosudne trakavice oslobođen Trumpov bliski suradnik Michael Flynn

Ono što se u razgovoru s “najistaknutijim ekonomistom današnjice” ne spominje jest činjenica da je Sachs bio duboko uključen u zbivanja u Jugoslaviji još 80-tih godina. On je s pozicije savjetnika posljednjeg premijera Jugoslavije Ante Markovića nastojao spasiti Jugoslaviju te je zahvaljujući njegovom implementiranju takozvane “šok terapije” tadašnji predsjednik Europske komisije Jacques Delors početkom 90-tih Jugoslaviji nudio članstvo u Europskoj zajednici.

Sachs je nakon epizode u Jugoslaviji koja se raspala savjetovao Sovjetski Savez i Borisa Jeljcina. On je sredinom 90-tih bio na čelu Harvardskog instituta za međunarodni razvoj koji je nadgledao transformaciju ruskog gospodarskog sustava. Sachs je dao ostavku na čelno mjesto Instituta uoči istrage američkog Ministarstva pravosuđa koje je istraživalo korupciju te je Institut ugašen 2000. godine, navodi se u knjizi Davida Horowitza, američkog istraživačkog novinara.

Ovaj ekonomist je zadnjih 30 godina bliski suradnik kontroverznog milijardera i samoprozvanog filantropa Georgea Sorosa čije je Otvoreno društvo koje je bilo aktivno u Hrvatskoj kritizirao predsjednik Franjo Tuđman.

Zahvaljujući lobiranju Georgea Sorosa, Sachs je bio posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona te je danas posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa.
U sva tri slučaja Sachs je zadužen za savjetovanje oko takozvanih “Ciljeva održivog razvoja” među kojima se između ostaloga navode rodna jednakost, djelovanje u pogledu klimatskih promjena, kvalitetno obrazovanje i drugi. Model “Ciljevi održivog razvoja” ustanovljeni po uzoru na “Millenium Villages Project” na čijem je čelu bio Jeffrey Sachs, a za kojega je George Soros donirao 50 milijuna dolara.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr