Skup Srba o Oluji u Sremskoj Rači – u službenoj Srbiji nema riječi pomirenja nego mržnje, optužbe za ustaštvo i vrijeđanje Hrvata

Foto: Snimka zaslona

Premda se premijer Plenković silno trudi uvjeriti hrvatsku javnost da je na djelu ideja pomirenja Srba i Hrvata, stvarnost izgleda prilično drugačije. A to dokazuje i današnji skup u sjećanje na srpski poraz u Oluji koji je okupio političke i duhovne vođe Srbije. Nije bilo nikakvih riječi pomirenja, već optužbi, mržnje i uvreda na račun hrvatskog naroda.

Pomirenje, ako bi do njega došlo, događa se između dvije države koje su bile u ratu, a to su bile Srbija i Hrvatska. Srbija koja je izvršila agresiju na Hrvatsku, a Hrvatska koja se branila i oslobodila okupirani teritorij koji je Srbija željela ‘prisajediniti u Veliku Srbiju’.

Pitanje pomirbe nije stvar odnosa cijelog hrvatskog naroda i Srba u Hrvatskoj jer oni nisu u zavadi, te Srbi u Hrvatskoj ne odlučuju o pomirenju. To odlučuje Srbija i njeno vodstvo, kao i cijeli srbijanski narod.

Danas Srbi u Hrvatskoj imaju najveća prava među svim nacionalnim manjinama u EU, a i šire, te već dulje vremena između Hrvata i Srba u Hrvatskoj nema većih problema. Može se reći da kod političkih osoba koje predstavljaju Srbe u Hrvatskoj, a koje je izabrao manji dio srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, i većeg dijela hrvatske javnosti postoje samo neslaganja oko nekih pitanja.

Ali pitanje pomirenja je pitanje između Srbije i Hrvatske, između Beograda i Zagreba.

Premda se u Srbiji čuju pohvale na govor premijera Plenkovića, najveći dio medija i političkog vodstva prosipa mržnju i žuč prema Hrvatima i njihovom pravu da oslobode svoju domovinu od okupacije.

Tako srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, poznat po mrziteljskim izjavama prema Hrvatima i uvredama na račun pokojnog kardinala Stepinca,  javno govori da je “akcija Oluja zločin”.

“I kojeg god Srbina da kupe ili dovuku na proslavu zatiranja Srba i postave ga da bude uz Antu Gotovinu i druge ustaše, neće moći promjeniti istinu o građanskom ratu koji su izazvali, o klanju i ubijanju srpske djece u izbjegličkim kolonama”, piše ministar Vulin u pisanoj izjavi. Ističe da vlast “vlast koja diže spomenike teroristima i daje ulice ustašama ne može obuzdati radost što je Hrvatska očišćena od Srba”, premda zna da to nije istina i da je upravo u Srbiji na djelu velika rehabilitacija četnika i njhovog vođe Draže Mihailovića. Njegovi četnički sljedbenici u Domovinskom ratu su bili jedni od glavnih koljača od Vukovara do Dubrovnika.

Predsednik Narodne stranke, bivši šef diplomacije Srbije i nekadašnji predsjedavajući Općom skupštinom UN-a, Vuk Jeremić izjavio je danas da je Hrvatska “izabrala da identitet države izgradi na temelju akcije Oluja u kojoj su nesumnjivo počinjeni ratni zločini nad Srbima“, što će predstavljati opterećenje za buduće odnose i za imperativ pomirenja.

“Nemojte nas tjerati da slavimo zajedno s vama ubijanje Srba, govoreći nam kako su ovo veliki koraci naprijed. Slavite vi što god hoćete, radujte se, a mi ćemo tugovati za našim Krajišnicima, Dalmatincima, Kordunašima, Banijcima…za svima onima koje ste s radošću protjerali s njihovih stoljetnih ognjišta”, rekao je predsjednik Srbije Vučić. 

Nastavljen je standardan niz laži koji se ponavlja godinama.

Govoreći o „Oluji“, za koju tvrdi da je iz Hrvatske protjerano više od 200.000, a ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba, Vučić je rekao da Srbija više agresije ne naziva „intervencijama i kampanjama“ već „pravim imenima“. Rekao je da danas Srbiji „prodike drže oni čije ulice nose ime Mile Budaka“, ustaškog ideologa NDH koji je tvorac politike „ubojstva trećine Srba, protjerivanja trećine i pokatoličenja trećine“.

Predsjednik Srbije ustvrdio je da se u svijetu napravio zid šutnje o Jasenovcu.

“I mi svi gledamo i ne vjerujemo što gledamo i što slušamo. Srbi koji su ubijani samo jer su Srbi. Da, u Dubici nismo imali mladića za vojsku ni 10 godina poslije Drugog svjetskog rata”, naglasio je Vučić i dodao da su Srbi uspjeli podići glavu i kažu da Srbija živi.

Milorad Dodik je rekao da Hrvati nisu krili da je Hrvatska bez Srba njihov cilj i da je “Oluja” dio kontinuiteta, podsjetivši na zločine ustaša u NDH.

I prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej uključio se u ovu huškačku kampanju.

“I taj događaj nije došao od nekog nepoznatog naroda, već od naroda sa kojim djelimo isti jezik i sa kojim smo godinama dijelili i dobro i zlo. Jedina krivica našeg naroda je što su bili etnički Srbi. To su platili tisućama žrtava. Ova krivica plaća se životom od 1941. godine do dan danas. Ovaj događaj doživljavamo kao najtragičniji u našoj povijesti, a naša braća Hrvati ga slave kao najveseliji. Naša snaga i naša moć je samo u jedinstvu, molimo se Gospodu da primi molbu našu”, rekao je patrijarh.

Tako pomirenje vide oni koji su politički i duhovni vođe cijelog srpskog naroda. Ove riječi su više nego dovoljne da se vidi da Srbija i Beograd ostaju na svojim starim velikosrpskim i negacionističkim pozicijama, a da je pomirenje koje se treba dogoditi između Srbije i Hrvatske – jako daleko.

Samo to treba sebi i javnosti priznati premijer Plenković i hrvatska politička elita.

 

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr