Srbija: odgođena odluka o rehabilitiranju Olge Hebrang

Presuda u postupku za rehabilitiranje Olge Hebrang, supruge bivšeg hrvatskog komunističkog čelnika Andrije Hebranga, koji je kasnije postao žrtvom komunističke represije, odložena je u ponedjeljak u beogradskom Višem sudu zbog dopune dokaza.

Sutkinja Višeg suda Mirjana Riđički zatražila je od Olginog sina Branka Hebranga i njegovog odvjetnika Slobodana Ružića da dostave original ili ovjeren preslik rješenja o dodjeli boračke mirovine Olgi Hebrang, smatrajući da bi to trebao biti ključni dokaz odnosno službeno priznanje da je ona bila sudionik Narodnooslobodilačkog rata te da je kasnije osuđena iz političkih razloga.

Sutkinja Riđički ispričala se zbog prolongiranja postupka iz proceduralnih razloga kao i ranije promjene odvjetnika.

Zahtjeve za rehabilitiranje Andrije Hebranga i Olge Hebrang podnio je njihov sin Branko Hebrang.

Andrija Hebrang bio je visoki dužnosnik Komunističke partije Hrvatske i Jugoslavije i ministar u vladi Tito-Šubašić. Nakon sukobio se s Politbiroom KPJ oko koncepcije gospodarskoga razvoja 1946. godine i kritika zbog zagovaranja hrvatskih interesa isključen je iz KPJ 1948. godine, optužen da je surađivao s ustašama i sabotirao gospodarsku politiku. Ubijen je u zatvoru. Hebranga je kao žrtvu komunističke represije 1992. godine rehabilitirao Hrvatski sabor.

Okružni sud u Beogradu donio je 13. studenog 2008. godine rješenje u kojem je navedeno da je Andrija Hebrang sudski rehabilitiran, uz obrazloženje da je bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga.

Presuda o sudskom rehabilitiranju njegove supruge Olge Hebrang očekuje se nakon što Višem sudu budu dostavljena rješenja o njezinoj boračkoj mirovini, za što je sud ostavio rok od 15 dana.

Olga Hebrang, osuđena je 1951. godine na tajnom politički montiranom procesu zbog navodnog pomaganja ustaša tijekom Drugog svjetskog rata, ali joj je presuda uručena tek 1957. godine.

Branko Hebrang izjavio je danas za Hinu da je za pokretanje postupka rehabilitiranja roditelja bio motiviran ne samo osobnim razlozima, već željom da se razotkrije kako je funkcionirao tadašnji komunistički sustav.

“To se može vidjeti samo na pojedinačnim slučajevima, ali, nažalost, mnogi od srodnika žrtava nisu imali mogućnosti pokrenuti takav postupak”, rekao je Branko Hebrang.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: glasbrotnja.net