Srpski član predsjedništva kaže da bi ostaviti BiH Erdoganu bilo isto kao da je Srbi ostave Miloševiću

Foto: fah

Srpski član predsjedništva BiH Mladen Ivanić “glupošću” je nazvao izjavu bošnjačkog kolege Bakira Izetbegovića da je BiH ostavljena u “amanet” turskom predsjedniku Recepu Erdoganu i dodao da je to isto kao kada bi Srbi rekli da je BiH dana u nasljeđe Slobodanu Miloševiću.

Bakir Izetbegović je u četvrtak ponovio da je njegov preminuli otac Alija, nekadašnji predsjednik BiH, prije smrti Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

“Takva izjava je katastrofa, glupost i neviđena politička šteta… I jasno mi je da je to dio politike SDA koja misli da je BiH njihova i da imaju pravo da je daju Erdoganu”, rekao je Ivanić za N1 televiziju.

“Zamislite da smo mi rekli da ostavljamo BiH u amanet Miloševiću”, dodao je Ivanić.

Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik Izetbegovićevu je izjavu ocijenio “skandaloznom i opasnom” i poručio da Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu

Izvor: Hina/ij