Ribu je potrebno jesti najmanje dva puta tjedno, kažu stručnjaci.
Po podatcima Državnog zavoda za statistiku konzumacija ribe u Hrvatskoj premalena je – iznosi svega 8 do 9 kg po osobi godišnje. Usporedbe radi, u Grčkoj ona iznosi 21 kg, a u Portugalu rekordnih 55,3 kg.
Riba je izvor bjelančevina s malo masti te sadrži mnoge vitamine i minerale.
U nastavku donosimo razloge zbog kojega bi se riba trebala barem jednom tjedno naći na vašem tanjuru!
1. Osobe koje redovito jedu ribu i morske plodove dugovječnije su
Mnoga istraživanja pokazuju da su ljudi čija prehrana sadrži ribu i plodove mora dugovječniji. Riba je glavni predstavnik mediteranske kuhinje koja ima brojne blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje. Oni koji redovito jedu ribu mogu kod sebe smanjiti rizik za pojavu moždanog udara, depresije ili različitih drugih bolesti.
2. Riba je izvor zdravih masnoća – pozitivno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila
Riba sadrži Omega-3 masne kiseline koje blagotvorno djeluju ponajprije na zdravlje srca i krvnih žila. Osobe koje redovito jedu ribu imaju čak 36% manji rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Omega-3 masne kiseline su potrebne za normalno funkcioniranje organizma, a tijelo ih samo ne može proizvesti dovoljno učinkovito. Zato je potreban unos ribe u organizam.
Prirodno masne ribe doprinose i održavaju normalne razine kolesterola te igraju važnu ulogu u funkcioniranju rada mozga. Također jačaju imunološki sustav. Posebno su korisne osobama koje boluju od šećerne bolesti jer smanjuju rizik pojave aritmije srca.