Stiže Uskrs, bojanje jaja i izrada prekrasnih pisanica, ali opreza nikada dosta. Jaje je jedna od namirnica čiju je starost i valjanost najteže prepoznati jer njegov sadržaj i izgled ostaju nepromijenjeni i nakon poznatog nam isteka roka trajanja. Kako ne biste za blagdane doživjeli trovanje hranom, donosimo savjete kako da prepoznate je li jaje svježe ili je staro.
Trik s vodom
Jaje stavite u posudu s vodom i ako je staro ono će izroniti na površinu. a tada je opasno za konzumiranje i isteknutog roka trajanja. Ako je jaje jako svježe čim ga stavite u zdjelu ono će potonuti na samo dno i ostati ležati nepomično. Tjedan dana staro jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom ostaje priljubljeno uz dno zdjele, no ne i cijelom površinom, jedan kraj blago iznad dna. Još uvijek prihvatljivo tri tjedna staro jaje u zdjeli s vodom balansira sredinom svoje težine i lagano se podiže od dna zdjele.
Protresite jaje
Ako je jaje svježe sadržaj mu se neće pokretati. Ovisno o starosti jajeta sadržaj je sve pokretljiviji. Bjelanjak u starim jajima je vodenast pa se žumanjak miče i jaje je pokvareno.
Osvijetlite jaje
Koliko je jaje staro možete provjeriti tako da ga osvijetlite. Svježe jaje je djelomično prozirno, pokvareno ima veća ili manja tamna područja. Lako je znati starost jaja i po tome što kod starijih jaja žumanjak neće biti u sredini nego će se pomicati.