U Americi ima sve više trudnica ovisnih o opijatima

Foto: facebook

Broj trudnica ovisnih o opijatima se učeverostručio u Sjedinjenim Državama u posljednjih 15 godina, prema službenim statistikama objavljenim u četvrtak koje potvrđuju opseg krize javnog zdravstva u zemlji.

Izvješće američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkriva veliki porast trudnica ovisnica između 1999. i 2014. u 28 država.

Podaci ističu razorni učinak krize koje droga ima na obitelji diljem Sjedinjenih Država, uključujući i najmlađe, komentirao je direktor CDC-a Robert Redfiled.

On je istaknuo da ovisnost o drogi tijekom trudnoće može imati strašne posljedice, a konzumacije droge u trudnoći donose i povećanu opasnost od smrti za majku i dijete kao i prerani porod.

Djeca žena koje su konzumirale drogu tijekom trudnoće često razvijaju istu ovisnost i moraju proći kroz bolno odvikavanje koje se naziva sindromom neonatalne apstinencije.

U porastu je broj trudnica ovisnica koje dolaze roditi u bolnicu s 1,5 na 1000 tijekom 1999. na 6,5 u 2014., prema tom dokumentu koji ne precizira o kojim se drogama radi.

Sjedinjene Države su trenutačno suočene s teškom krizom ovisnosti o drogama, među kojima su i analgetici poput oksikodona ili heroina, od kojih je tijekom 2016. godine umrlo 42.000 osoba.

CDC ističe da liječnici prečesto propisuju opijate i pozivaju na pojačane napore kako trudnice ne bi razvile ovisnosti i kako bi im se pomoglo u liječenju.

Izvor: hina/mt