Zašto i kada je soda bikarbona dobra za vaš želudac?

soda bikarbona
Foto: Pixabay.com

Soda bikarbona često se koristi tek nakon konzumiranja većih količina, pizze, sendviča roštilj ili grickalica. Obično na putovanjima i izletima. Prehrana u restoranu također nas može ostaviti s osjećajem težine i pečenja u želucu. A konzumacija alkohola sigurno ne pomaže, piše Frendica.hr. Zato s portala Kreni zdravo prenosi sažetak članka o koristima koje osigurava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neutralizira kiseline u probavnom sustavu

Soda bikarbona kao lijek pomaže neutralizirati kiseline u probavnom sustavu. Tako liječi razne želučane tegobe. Djeluje kao antacid te razbija masne tvari, tako da se hrana lakše probavlja, bez pritiska i boli u trbuhu.

Za želučane tegobe može se koristiti na više načina, u nastavku vam donosimo neke od najučinkovitijih.

Kombinacija s octom i vodom

Uzmite malu čašu vode i dodajte joj pola žlice sode bikarbone, dobro promiješajte te dodajte žlicu octa. Na površini čaše će se početi stvarati mjehurići, pričekajte nekoliko minuta dok se mjehurići ne smire, a onda popijte cijelu čašu odjednom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ne osjetite nikakvo poboljšanje ponovite postupak.

Kombinacija s limunom

Ljekovitost limuna je davno potvrđena. Limun baš kao i soda bikarbona ima svojstvo nagrizanja i čišćenja. U kombinaciji se mogu koristiti i za čišćenje lica. Upravo zbog antimikrobnih svojstava ova dva ”preparata” učinkovita su prilikom liječenja akni i bubuljica.

Soda bikarbona i limun razlažu masne naslage u organizmu. Tako olakšavaju probavljanje hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iscijedite sok iz dva limuna te dodajte pola žlice sode bikarbone i malo šećera ili meda. Izmiješajte dobro i popijte odjednom. Ovaj proces se također koristi kod ublažavanja boli u želucu. Ovaj pripravak pomoći će i u ublažavanju urinarnih infekcija.

Soda bikarbona i čaj od metvice

Napravite šalicu čaja od paprene metvice te joj dodajte žlicu sode bikarbone. Izmiješajte i odmah popijte, a možete dodati i malo limunovog soka u tekućinu.

Čaj će početi djelovati između 10 do 15 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto miješamo sodu bikarbonu s vodom?

Soda bikarbona kao lijek pomiješana s vodom se brzo otapa i još brže apsorbira u crijevima, što omogućuje tijelu da neutralizira kiselinu. Karbonacija koja se javlja kada sodu pomiješamo s vodom će prevenirati  i zaustaviti podrigivanja, nadutost i ublažit će želučane tegobe i bolove.

Soda bikarbona i voda

Dodajte žlicu sode bikarbone u pola čaše vode te dobro izmiješajte. Ponovite postupak jednom u svaka 4 sata.

Ovaj proces će pomoći u neutralizaciji kiseline te će vam olakšati nadutost, međutim, prekomjerno uzimanje sode s vodom može uzrokovati visoki krvni tlak.

Soda bikarbona s toplom vodom

Sodu bikarbonu dodajte toploj vodi i po želji možete dodati limunovog soka. Ponovite ovaj postupak jednom u svaka 3 sata dok bol u želucu ne prestane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomene za korištenje sode bikarbone za želudac

Soda bikarbona može biti veoma korisna za želučane tegobe, no izbjegavajte prekomjerno korištenje sode. Također, nemojte sodu davati djeci ispod pet godina starosti i nemojte je uzimati ako patite od zatajenja srca, oštećenja bubrega i ciroze jetre te ako uzimate kalcij kao dodatak prehrani. Trudnice i dojilje bi se trebale posavjetovati s liječnikom prije uzimanja sode za želučane tegobe.

Važno je napomenuti, da u ovim raznim metodama morate pričekati da se soda posve otopi u vodi, inače će izazvati jake bolove u želucu.

Soda bikarbona kao lijek je vrlo učinkovita kod bolova u želucu, no važno je da se hranite zdravo, izbjegavate masnu hranu i redovito vježbate kako bi te bolove spriječili. Kod nekih osoba se mogu javiti nuspojave konzumacije sode – a one se odnose na usporen ritam disanja, otečenost stopala i pojavu jake mučnine odnosno bolova u želucu. Ako soda izazove nuspojave potrebno je popiti veću količinu vode kako bi se soda ”razblažila” te kako bi što brže napustila organizam putem mokraće.

Izvor: Kreni zdravo, cijeli članak možete pročitati ovdje

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.