Soda bikarbona često se koristi tek nakon konzumiranja većih količina, pizze, sendviča roštilj ili grickalica. Obično na putovanjima i izletima. Prehrana u restoranu također nas može ostaviti s osjećajem težine i pečenja u želucu. A konzumacija alkohola sigurno ne pomaže, piše Frendica.hr. Zato s portala Kreni zdravo prenosi sažetak članka o koristima koje osigurava:
Neutralizira kiseline u probavnom sustavu
Soda bikarbona kao lijek pomaže neutralizirati kiseline u probavnom sustavu. Tako liječi razne želučane tegobe. Djeluje kao antacid te razbija masne tvari, tako da se hrana lakše probavlja, bez pritiska i boli u trbuhu.
Za želučane tegobe može se koristiti na više načina, u nastavku vam donosimo neke od najučinkovitijih.
Kombinacija s octom i vodom
Uzmite malu čašu vode i dodajte joj pola žlice sode bikarbone, dobro promiješajte te dodajte žlicu octa. Na površini čaše će se početi stvarati mjehurići, pričekajte nekoliko minuta dok se mjehurići ne smire, a onda popijte cijelu čašu odjednom.
Ako ne osjetite nikakvo poboljšanje ponovite postupak.
Kombinacija s limunom
Ljekovitost limuna je davno potvrđena. Limun baš kao i soda bikarbona ima svojstvo nagrizanja i čišćenja. U kombinaciji se mogu koristiti i za čišćenje lica. Upravo zbog antimikrobnih svojstava ova dva ”preparata” učinkovita su prilikom liječenja akni i bubuljica.
Soda bikarbona i limun razlažu masne naslage u organizmu. Tako olakšavaju probavljanje hrane.
Iscijedite sok iz dva limuna te dodajte pola žlice sode bikarbone i malo šećera ili meda. Izmiješajte dobro i popijte odjednom. Ovaj proces se također koristi kod ublažavanja boli u želucu. Ovaj pripravak pomoći će i u ublažavanju urinarnih infekcija.
Soda bikarbona i čaj od metvice
Napravite šalicu čaja od paprene metvice te joj dodajte žlicu sode bikarbone. Izmiješajte i odmah popijte, a možete dodati i malo limunovog soka u tekućinu.
Čaj će početi djelovati između 10 do 15 minuta.
Zašto miješamo sodu bikarbonu s vodom?
Soda bikarbona kao lijek pomiješana s vodom se brzo otapa i još brže apsorbira u crijevima, što omogućuje tijelu da neutralizira kiselinu. Karbonacija koja se javlja kada sodu pomiješamo s vodom će prevenirati i zaustaviti podrigivanja, nadutost i ublažit će želučane tegobe i bolove.
Soda bikarbona i voda
Dodajte žlicu sode bikarbone u pola čaše vode te dobro izmiješajte. Ponovite postupak jednom u svaka 4 sata.
Ovaj proces će pomoći u neutralizaciji kiseline te će vam olakšati nadutost, međutim, prekomjerno uzimanje sode s vodom može uzrokovati visoki krvni tlak.
Soda bikarbona s toplom vodom
Sodu bikarbonu dodajte toploj vodi i po želji možete dodati limunovog soka. Ponovite ovaj postupak jednom u svaka 3 sata dok bol u želucu ne prestane.
Napomene za korištenje sode bikarbone za želudac
Soda bikarbona može biti veoma korisna za želučane tegobe, no izbjegavajte prekomjerno korištenje sode. Također, nemojte sodu davati djeci ispod pet godina starosti i nemojte je uzimati ako patite od zatajenja srca, oštećenja bubrega i ciroze jetre te ako uzimate kalcij kao dodatak prehrani. Trudnice i dojilje bi se trebale posavjetovati s liječnikom prije uzimanja sode za želučane tegobe.
Važno je napomenuti, da u ovim raznim metodama morate pričekati da se soda posve otopi u vodi, inače će izazvati jake bolove u želucu.
Soda bikarbona kao lijek je vrlo učinkovita kod bolova u želucu, no važno je da se hranite zdravo, izbjegavate masnu hranu i redovito vježbate kako bi te bolove spriječili. Kod nekih osoba se mogu javiti nuspojave konzumacije sode – a one se odnose na usporen ritam disanja, otečenost stopala i pojavu jake mučnine odnosno bolova u želucu. Ako soda izazove nuspojave potrebno je popiti veću količinu vode kako bi se soda ”razblažila” te kako bi što brže napustila organizam putem mokraće.
Izvor: Kreni zdravo, cijeli članak možete pročitati ovdje
Tekst se nastavlja ispod oglasa