10. listopada 1887. rođen Zvonimir Rogoz – legendarni glumac koji je završio karijeru u stotoj godini

Dana 10. listopada 1887. u Zagrebu se rodio Zvonimir Rogoz, proslavljeni kazališni i filmski glumac. Njegova rodna kuća bila je u staroj Vlaškoj ulici, a odrastao je u novom roditeljskom domu na Potoku, današnjoj Tkalčićevoj 84 u samom centru Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim glume, javnosti je bio poznat i po svojoj dugovječnosti jer je umro u 101. godini života u rodnom gradu. Pred samu smrt ostvario je ulogu filmu Antuna Vrdoljaka „Glembajevi“.

Rogozovo je djetinjstvo bilo teško. Roditelji su ga dali u limarski obrt. Osposobivši se u Zagrebu, otišao je na rad u Podravinu gdje je imao prvi glumački nastup 1904. u Đurđevcu. Zatim je otišao na glumački studij u Beč gdje je proveo cijelu 1907. godinu.

Vrativši se u Zagreb zaposlio se u kobasičarskoj struci, usavršavajući glumu kod kazališnog pedagoga Đure Prejca. U međuvremenu je okupio putujuću glumačku družinu s kojom je nastupao u Varaždinu, a zatim je pristupio ispitu za člana Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Bio je primljen kao volonter, a obveze su bile velike i plaća mala. Zbog toga je početkom 1910. ponovno u putujućoj trupi s kojom je prokrstario cijelu Hrvatsku. Prije izbijanja Prvoga svjetskog rata otišao je u Varaždin, a zatim 1922. u Ljubljanu gdje je postao i redatelj. Osobito je zapažen u naslovnoj ulozi u Hamletu s kojim Slovenski ansambl gostuje u Pragu 1929. Tamo je prihvatio ponuđeni angažman i ostao 21 godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Pragu je Rogoz doživio pravi preporod. Ne samo što je gotovo svakodnevno igrao u kazalištu, već su ga zapazili i filmski stvaraoci tako da je u Pragu počeo i svoju svjetsku filmsku karijeru. Život teče dalje, Ekstaza, General Štefanik samo su neki od naslova 50 filmova u kojima je igrao i to uz ostale, sa znamenitim glumicama Itom Rinom i Hedy Lamarr. Ekstaza mu donosi svjetsku slavu.

Godine 1950. vratio se Rogoz u Hrvatsku i počeo svoju drugu kazališnu, filmsku i televizijsku karijeru. Igrao je, snimao i režirao gotovo do smrti. Objavio je knjigu uspomena Mojih prvih 100 godina, a o njemu je snimljen i dokumentarni film Zdrav Rogoz u zdravom tijelu.

Filmske uloge u Hrvatskoj ostvario je u nizu filmova kao: “Glembajevi”, “Kiklop, “Okupacija u 26 slika”, “Putovanje na mjesto nesreće”, “Rondo” i drugi. Od prve filmske uloge koju je ostvario 1930. u filmu „Crni plamen“ pa do posljednje 1988. u filmu „Glembajevi“ prošlo je 58 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednju filmsku ulogu odigrao je kao 100-godišnjak!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.