(FOTO) U Rijeci prikazan film o Bleiburgu ‘Magnum crimen’: ‘Skrivaju istinu jer je toliko strašna da je danas nezamislivo da se to moglo dogoditi’

U četvrtak 9. srpnja u prepunoj dvorani Euroherca u Rijeci prikazan je film o strašnim zločinima nad Hrvatskom vojskom i civilima, te pripadnicima drugih nacija, u svibnju 1945. godine. Bilo je nazočno oko petsto osoba. Film je napravila Laudato TV-obiteljska televizija, a organizatori predstavljanja bili su Udruga Hrvatski domobran, Udruga ratnih veterana Hrvatske, Udruga dragovoljaca UHDDR Rijeka, Matica Hrvatska- ogranak Rijeka i Laudato D.O.O. Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz brojne istaknute goste na predstavljanju filma bio je i riječki biskup Ivan Devčić, kojeg su nazočni pozdravili dugim pljeskom. Na početku i na kraju predstavljanja filma nastupio je i Crkveni zbog Rječke nadbiskupije.

Režiser filma Nada Prkačin je, između ostalog, rekla: “Sedamdeset je godina prošlo od strašnih zločina nad hrvatskim narodom, a mi se još uvijek hrvamo avetima prošlosti. S ideološkim i genetskim nasljednicima onih koji skrivaju istinu. Skrivaju je jer je istina toliko strašna da je u današnje vrijeme gotovo nezamislivo da se takvo što uopće moglo dogoditi… Aktivni kreatori politike u ovom dijelu Europe, Britanci i danas šute. Upravo su oni svjesno predavali partizanskim krvnicima bjegunce iz Hrvatske koji su u strahu od komunističke osvete tražili istinu”.

Prije i nakon prikazivanja filma, nazočnima su se obratili Nikola Matičić, predsjednik Hrvatskog domobrana, režiser i scenarista filma gospođa Nada Prkačin, producentica gospođa Ksenija Abramović, predsjednik Hrvatskog domobrana Nikola Matičić i predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Mile Biondić. Snimatelj i montažer filma je Ivan Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

[FB]

U filmu su nastupili i svjedočili preživjele žrtva Beliburga i Križnog puta, vojni, crkveni, pravni i povijesni stručnjaci. Posebno su bila dragocjena svjedočanstva engleskih vojnika i nižih državnih dužnosnika koji su se pokajali za njihovo sudjelovanje u zločinu protiv Hrvata, za koje su optužili njihove nadređene.

Film je do sada možda najvjernije svjedočanstvo o genocidu koji su jugoslavenski komunisti i partizani, među kojima su posebno glavnu ulogu imali i hrvatski partizani, izvršili nad hrvatskim narodom. Posebna vrijednost tog filma su i stajališta koje su o njemu iznijeli engleski vojnici i niži dužnosnici iz tog vremena, koji su osim svojih nadležnih optužili izjavili da je Tito bio koljač koji je trebao biti suđen za ratne zločine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film će biti prikazivan i u brojnim drugim mjestima u Hrvatskoj. Bilo bi jako važno da taj film bude prikazan i u svim zemljama s brojnim hrvatskim iseljeništvom. Laudato TV je napravio i DVD verziju filma.

Nakon predstavljanja producentica filma gospođa Ksenija Abramović je objavila kako se poduzimaju sve radnje da za Božić ove godine počne raditi katolička i obiteljska Laudato TV, što je izazvalo veliku radost nazočnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.