Izvješće Državne revizije za 2015. u Ministarstvu kulture: Kakav su nered ostavili HNS-ovci Andrea Zlatar-Violić i Berislav Šipuš?

Foto: fah

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske neki ministri pobrkali su s bankomatom bez limita, a u tome su se najviše isticali bivši ministri Vlade SDP-ovca Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna revizija i ove je godine Ministarstvu kulture u svojem izvješću dala uvjetno mišljenje za 2015. godinu. HNS-ov dvojac Andrea Zlatar-Violić i Berislav Šipuš nisu se vodili načelom dobrog financijskog upravljanja.

Revizijom utvrđene nepravilnosti za 2013. i 2014. ponovljene su i u 2015.
Postupci revizije provedeni su od 15. lipnja do 25. studenoga 2016., u vrijeme kada su na čelu Ministarstva bili Zlatko Hasanbegović i njegova nasljednica Nina Obuljen Koržinek, čiji je suprug voditelj Službe za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine u Ministarstvu kulture.

Revizori napominju da su ukupni prihodi Ministarstva za 2015. godinu 14 posto manji od planiranih, a najvećim dijelom zbog neostvarenih prihoda iz Europskih fondova i drugih europskih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu je koncem 2015. bilo 380 zaposlenika. Zakonski predstavnik Ministarstva od 23. prosinca 2011. do 25. ožujka 2015. bila je prof. dr. sc. Andrea Zlatar-Violić, a od 24. travnja 2015. do 22. siječnja 2016., prof. Berislav Šipuš, preciziraju revizori.

Za 2015. iskazan je manjak prihoda u iznosu 2.486.508 kn. Preneseni manjak prihoda iz prethodne godine iznosio je 17.553.212 kn te manjak prihoda za pokriće u sljedećem razdoblju iznosi 20.039.720 kn.

Revizija navodi veći broj računovodstvenih propusta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rashodi koji se odnose na autorske honorare, prijenos sredstava međunarodnoj organizaciji, javnim ustanovama u kulturi, neprofitnim organizacijama te pravnim fizičkim osobama (pomoći, donacije i subvencije), u većem broju slučajeva nisu financijskim planom planirani i evidentirani u poslovnim knjigama na propisanim računima. Navedene nepravilnosti utvrđene su u okviru aktivnosti Poticanje audiovizualnog stvaralaštva, Književno izdavaštvo, Knjižnična djelatnost, Programi kazališne i glazbeno scenske djelatnosti, Zaštita pokretnih spomenika kulture, Zaštitni radovi na nepokretnim spomenicima kulture te kapitalnih projekata Izgradnja, održavanje i opremanje ustanova kulture i Nacionalni program digitalizacije. Cjelovita analitička evidencija posuđenih umjetnina nije ustrojena i nije evidentirana u okviru izvanbilančnih zapisa. Popis imovine i obveza koncem 2015. nije cjelovit te usklađenje knjigovodstvenog stanja sa stanjem utvrđenim popisom nije obavljeno, što je osnovna svrha godišnjeg popisa imovine i obveza.

Revizijom za 2013. i 2014. utvrđeno je da su naknade za prekovremeni rad pojedinim zaposlenicima obračunane i isplaćene za više od 180 sati godišnje. Revizijom za 2015. utvrđeno je da je navedena nepravilnost ponovljena.

Posebno se ističe nepoštivanje javne nabave u slučaju Hrvatskog povijesnog muzeja, projekt koji se odnosi na smještaj tog muzeja nije vođen u skladu s proračunskim načelom dobrog financijskog upravljanja, s obzirom da radnje u okviru realizacije projekta nisu obavljane pravodobno i na temelju točnih i potpunih podataka, zbog čega su uslijedile višekratne procjene investicijskih troškova. Nadalje, izmjena idejnog projekta imala je za posljedicu dodatna izdvajanja proračunskih sredstava, a zgrada (bivša Tvornica duhana Zagreb) kupljena 2007. za koju je do konca 2015. plaćeno više od 77,3 milijuna kn, nije privedena svrsi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča oko financiranja dvotjednika Zarez provlači se i ove godine. Bivša ministrica Zlatar-Violić imala je vlasnički udio u tvrtki Druga strana d.o.o., nakladniku časopisa Zarez. Ta je tvrtka, u suvlasništvu ministrice, u njezinu mandatu po natječajima za javne potrebe u kulturi od Ministarstva kulture dobila ukupno 1,2 milijuna kuna.

Do vremena obavljanja revizije (studeni 2016.), nakladnik nije dostavio izvješće o pravdanju primljenih sredstava u iznosu 440.000,00 kn, a nisu poduzete ni mjere za povrat tih sredstava.

U okviru provedbe aktivnosti Književno izdavaštvo, za sufinanciranje izdavanja časopisa Zarez u 2014. dodijeljena su i isplaćena sredstava u iznosu 550.000 kn. Nakladnik nije dostavio potpuna izvješća o utrošenim sredstvima, odnosno nije opravdao primljena sredstva, zbog čega je Ministarstvo u svibnju 2016. uputilo Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu prijedlog za podnošenje tužbe radi povrata sredstava u iznosu 550.000 kn. Nakladniku je odobreno sufinanciranje časopisa za 2015. u iznosu 550.000 kn, iako nije dostavio potpuno financijsko izvješće o isplaćenim sredstvima u 2014. U okviru odobrenih sredstava nakladniku je isplaćen prvi obrok u iznosu 440.000 kn za koje nije dostavio izvješće o pravdanju primljenih sredstava u tom iznosu, niti je Ministarstvo poduzelo mjere za povrat navedenih sredstava.

Podsjetimo, Državna revizija i 2015. razotkrila je korištenje državnog proračuna kao vlastitog bankomata koji daje beskamatne kredite preko službene kartice i predujmova za putovanja, pa je USKOK pokrenuo istragu protiv bivše ministrice kulture Andreje Zlatar-Violić i njezinog zamjenika a kasnije i ministra Berislava Šipuša tereteći ih da su za osobne potrebe podizali gotovinu s računa ministarstva koji su kasnije beskamatno vraćali, čime su državni proračun oštetili za dvjetotinjak tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem 2016. USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivšeg ministra kulture Berislava Šipuša zbog, kako navode u priopćenju, počinjenja kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti. Šipuš za razliku od Zlatar-Violić nije bio član HNS-a, ali je na mjesto zamjenika ministrice kulture došao u njihovoj stranačkoj kvoti.

Optužnicom se Berislavu Šipušu stavlja na teret da je, prvo kao zamjenik ministrice kulture, a potom i kao ministar kulture, od srpnja 2012. do prosinca 2015. godine, protivno Odluci Vlade Republike Hrvatske o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, koristio svoje ovlasti na način da je za osobne potrebe podizao gotovinu i koristio poslovne kreditne kartice Ministarstva kulture.
Iako je i Šipuševa prethodnica Zlatar-Violić na početku spomenute afere bila obuhvaćena istragom, optužnica protiv nje još nije podignuta. Nju se sumnjičilo da je za osobne potrebe podigla nešto više od 146 tisuća kuna sa službenog računa Ministarstva kulture. Tek je manji dio od tog iznosa vratila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.