Kulturnjaci 2016. traže ostavku Hasanbegovića zbog ‘sramotnog priopćenja’ Ministarstva kulture o napadu na Tomića

Inicijativa Kulturnjaci 2016. zatražila je u nedjelju od premijera Tihomira Oreškovića hitnu smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog “sramotnog priopćenja” kojim je Ministarstvo kulture komentiralo nedavni fizički nasrtaj dvojice mladića na pisca i novinara Antu Tomića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Priopćenje Ministarstva kulture povodom fizičkog napada na pisca i novinara Antu Tomića i njegovog prijatelja otvoreni je i javni poziv na ulični linč svih neistomišljenika i kritičara recentne vlasti, otvoreni napad na slobodu javne riječi, izgovorene ili napisane, direktni i nedvosmisleni napad na osnovne demokratske vrijednosti zagarantirane Ustavom RH”, priopćila je inicijativa koja je i ranije tražila Hasanbegovićevu smjenu, prikupivši s tim ciljem putem peticije više od 4,5 tisuća glasova.

Kulturnjaci zamjeraju što se u priopćenju Ministarstva o tom slučaju, uz osudu fizičkog nasilja i napada na svakog građanina, navodi i da “taj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ”.

Priopćenje ocjenjuju kulminacijom ministrovih dosadašnjih izjava i postupaka “usmjerenih na ograničavanje demokratskih prava i sloboda” i smatraju da time Ministarstvo kulture podriva ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas je to Ante Tomić, a nakon ovakvog sramotnog priopćenja – sutra ste to možda vi. Prokomentirat ćete poskupljenje dopunskog osiguranja i netko će vas zbog toga napasti, verbalno i fizički. Jer, kad se ulici daje mandat nasilničkog djelovanja, svi građani su moguća meta. To je ostvarenje početka fašizacije društva”, ističe se

Smjenu ministra Hasanbegovića vide kao “jedini način da Orešković izvrši svoju osnovnu zadaću premijera – očuvanje ustavno-pravnog poretka, sigurnosti i demokratskih sloboda za sve građane i građanke Republike Hrvatske”.

Hasanbegović je već navikao na takve osobne uvrede

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na priopćenje je reagirao i sam Ante Tomić, komentirajući za N1 televiziju da je izjava ministra kulture u cijelosti ispunila njegova očekivanja. “Razočaralo bi me da je Zlatko Hasanbegović reagirao kao normalno ljudsko biće”, rekao je.

O toj Tomićevoj izjavi Zlatko Hasanbegović je, za istu televiziju, rekao da je na tragu njegovih dosadašnjih osobnih uvreda koje mu je uputio u jednom tekstu.

Ministar kulture je ponovio da osuđuje svako nasilje, “bilo kad, bilo gdje i usmjereno protiv bilo koga”, uključivši i svaki oblik verbalnoga nasilja, govora mržnje i osobnih uvreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica mladića su u četvrtak navečer napali novinara i publicista Antu Tomića i ukrali mu šešir, a njegovog prijatelja udarili u glavu, nakon Festivala pričanja priča “Pričigin” kod Doma mladih u Splitu.

Policija je u petak izvijestila kako je prvi mladić uhićen nakon incidenta, dok je drugi uspio pobjeći, no i njega su pronašli te ga ujutro priveli u policijsku postaju na kriminalističku obradu.

Podsjećamo, inicijativa Kulturnjaci 2016 apelira na smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za kojeg smatraju da je nekompetentan te da zastupa lošu ideologiju, a zamjeraju mu i to što je bio u odboru inicijative “U ime obitelji”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.