1991. godina: Početak jugoslavenskih ratova ili početak rata na području bivše Jugoslavije?

Program Europa za građane, između ostaloga, financira projekte na različite teme europskog sjećanja (European Remembrance). U financijskoj perspektivi 2016. – 2020. spomenutog programa, kao poseban prioritet koji će se obilježavati u 2016. godini, istaknuta je 1991. godina, i to na temu pod nazivom „ 1991. početak jugoslavenskih ratova“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

grafika

Nadalje, na središnjem portalu Vlade Republike Hrvatske, a na temu „Definirani višegodišnji prioriteti programa Europa za građane za period 2016.-2020.“ Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske objavio je vlastiti (slobodni) prijevod na hrvatski jezik, i to na sljedeći način: „1991. Početak ratova u Jugoslaviji“. ( Izvor: https://udruge.gov.hr/vijesti/definirani-visegodisnji-prioriteti-programa-europa-za-gradjane-za-period-2016-2020/3170 ).

Izvadak sa Središnjeg portala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

grafika 2

S obzirom na gore izneseno razvidno je da ni Komisija ni Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske ne stavljaju 1991. godinu u kontekst početka rata na području bivše Jugoslavije, kako to čini npr., Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata, HAZU te kako to čine i druge relevantne međunarodne institucije ( The International Court of Justice, The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) i sl.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.