(VIDEO) Prosvjednike protiv Frljićeve predstave u splitskom kazalištu izbacila specijalna policija – dojava o bombi bila lažna

Foto: Snimka zaslona

Splitsko-dalmatinska Policijska uprava izvijestila je da je večeras oko 20,30 sati dobila dojavu da je podmetnuta bomba u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, u kojoj se u to vrijeme čekao početak predstave “Naše nasilje i vaše nasilje”, ali je provjerom ustanovljeno da je dojava bila lažna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odmah nakon što smo dobili dojavu, obavili smo protueksplozivnu provjeru prostorija u HNK i nije ništa pronađeno,” rekli su Policijskoj upravi.

Novinari su, nakon što je policija izvela prosvjednike iz gledališta, vidjeli da dvojica policajaca u civilu sa psom provjeravaju hodnike HNK i pitali su ih znači li to da je bila dojava o podmetnutoj bombi, no oni su samo rekli da “rade svoj posao”.

U Policijskoj upravi su rekli kako je večeras prije početka Frljićeve predstave obavljen kompletan protueksplozivni pregled zgrade Kazališta kako bi se utvrdilo postoji li sigurnosni uvjeti za izvođenje predstave i da u toj provjeri nije ništa sumnjivo otkriveno. Radi sigurnosti, pregledavani su i svi posjetitelji prilikom ulaska u dvoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija iz gledališta udaljila desetak ljudi

Predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” Olivera Frljića, koja je trabala početi večeras u splitskom HNK u 20 sati, počela je s 32 minute zakašnjenja pošto je policija iz gledališta udaljila desetak ljudi, koji su držali transparente i pjevali.

Ta je skupina sjedila u zadnjem redu, držali su transparente “Napravi performans u Srbiji”, “Ne izazivajte nas”, “I u ratu i u miru mi smo spremni”, “Odlazi sotono iz našeg grada” i pjevali pjesmu “Zovi samo zovi”, a jedan od njih je ustao i viknuo “Živio hrvatski Split”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to je iz drugog dijela gledališta skupina gledatelja ustala i odgovorila pjesmom “Kad bi svi ljudi na svijetu”, što je izazvalo smijeh gledališta, a zadnji red je uzvratio pjesmama “Pravaška se krila nose i sa time se ponose” i “Ljubi Boga i bližnjega svoga”.

Nakon polusatnog čekanja da predstava počne, u takvoj je atmosferi u gotovo punu dvoranu Kazališta ušla interventna policija. Jedan je policajac pozvao skupinu u zadnjem redu da izađe jer “su napravili prekršaj ometajući početak predstave”.

“I oni drugi su pjevali, zašto i njih ne izbacite van,” negodovali su neki od njih, no zatim su na nagovor policije počeli izlaziti i za nekoliko minuta svi izašli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po izlasku iz dvorane zadržali su se nekoliko minuta u hodniku, ne želeći izaći iz zgrade i buneći se zbog udaljavanja s predstave. No policajci su inzistirali, pa su u njihovoj pratnji ipak svi izašli.

Ono što se može vidjeti na prijenosu uživo Dalmatinskog portala oko 20 sati i 20 minuta specijalna policija došla je do muškaraca na parteru koji su pjevali i prosvjedovali. Zbog toga što krše javni red i mir zamolili su ih da izađu iz kazališta. Što su ovi, na kraju, i učinili.

Ispred kazališta se danas prije početka predstave okupilo oko nekoliko stotina prosvjednika. Prosvjedni govori trajali su oko jedan sat, nakon čega su se članovi HSP-a postrojili pred ulaz u kazalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte kako je protekao susret SDP-ovog Arsena Bauka s prosvjednicima:

Specijalna policija stigla je pred HNK oko 19 sati u jednom trenutku došlo je do naguravanja prosvjednika s interventnom policijom, javlja Dalmatinski portal.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja na Facebooku se kritično osvrnuo na predstavu rekavši kako će Županija uskratiti financiranje ovakvih “navodnih” Marulićevih dana.

Kandidat HDZ-a za splitskog gradonačelnika Andro Krstulović Opara smatra da je žalosno da je takva predstava uvrštena na program Marulićevih dana. “Žalosno je što se na manifestaciji koja treba slaviti dostignuća hrvatskih dramskih pisaca i glumaca, prikazuje predstava koja vrijeđa osjećaje vjernika ne samo jedne vjeroispovijesti,” rekao je Krstulović Opara. Po njegovu mišljenju organizatori su namjerno stavili ovu predstavu u program Marulićevih dana kako bi “podigli strasti.”

Prosvjed je podržala i udruga Benedikt, čiji je predstavnik Marko Jurić istaknuo kako je Ministarstvo kulture “sa svojom ministricom” suučesnik. “Jer ako se ne slažu s ovom predstavom zašto je onda to ministarstvo dalo 370.000 kuna za ‘Marulićeve dane,” pitao je. No “najodgovornijim” za uvrštavanje te predstava na Marulićeve dane smatra intendanta splitskog HNK Gorana Golovka, čije je ime izazvalo povike i zvižduke.

Laik Teo Klarić je rekao da je Marko Marulić “stvaratelj i moralnih djela koja veličaju Boga Stvoritelja i utjelovljuju ljubav Isusa Krista,” te upitao zašto se u sklopu Marulićevih dana prikazuje predstava koja “izvrgava ruglu i dovodi u pitanje što je za Marka Marulića bilo veliko i sveto”.

Kao što je Marko Marulić reagirao na izopačenosti svoga vremena, tako i mi danas, sljedeći Krista i Kristov nauk, ukazujemo na izopačenosti našeg vremena, rekla je profesorica Danijela Visković Veršić i pozvala: “Kršćanski Splite, probudi se!”

Prosvjednici su molili “Oče naš”, pjevali Thompsonovu pjesmu “Mom Bogu”, “Zovi samo zovi”, puhali u pištaljke i trube, skup je završen pjesmom “Rajska djevo kraljice Hrvata”.

Prosvjednici stoje na Trgu ispred zgrade Kazališta i razgovaraju sa specijalcima, ističu da Hrvatsko narodno kazalište nije privatno, nego je i njihovo, to jest narodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.