12. Škraping Tkon – otok Pašman 2017.: Zanimljiva utrka po oštrom otočnom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova

Foto: ezadar

Škraping – jedinstvena međunarodna treking utrka po oštrom otočnom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova, održana je na otoku Pašmanu, pod nazivom Škraping Tkon – otok Pašman 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 8 sati iz Ždrelca je startala Ultra utrka (Marathon) za iskusne sportaše dug 45 kilometara, a u 10 sati u Tkonu je bio start za druge dvije utrke: Challenger na 25 i Đir (Active) za rekreativce na 12 kilometara na kojem se okupilo oko tisuću i pol natjecatelja, piše ezadar.

Bila je to 12. utrka po redu, a prije samog starta Šime Strikoman snimio je milenijsku fotografiju Škrapera.

U sklopu Škrapinga održava se Sajam otočnih proizvoda, na kojem izlaže više od 40 izlagača sa gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škraping je kombinacija penjanja, skakanja, trčanja, hodanja i snalaženja u prirodi.

Ime škraping dolazi od riječi škrapa, koja označava pukotine u vapnenačkim stijenama koje su nastale uslijed djelovanja vode, a najčešće se nalaze uz morsku obalu, no naziv može biti i za oblike dublje u kopnu. Škraping je trekking utrka po oštrom kamenju i gustom raslinju, spada u vrstu pustolovne utrke. Prvi Škraping održan je 2006. godine na otoku Pašmanu, a organzator utrke je Udruga TRS i Općina Tkon.

Škraping je vrlo zahtjevna disciplina, naporna je i traži veliki oprez, treba se uvlačiti u gudure, provlačiti kroz makiju, zaobilaziti ponore, svladavati britko stijenje, naći lokalne puteljke i sve to kroz najteže rute koje će im izabrati i označiti organizatori utrke..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj organiziranja utrke je podignuti samopouzdanje i probuditi interes otočana za sport, a i upoznati javnost s mogućnostima da otok Pašman ima ljudske i prirodne resurse za organiziranje različitih sportskih i kulturnih aktivnosti u svrhu obogaćivanja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država i na taj način neposredno promoviraju otoke i Hrvatsku. Ugostiti ćemo mnogobrojne sportaše koji će sudjelovati u utrci kao i članove njihovih obitelji. Svake godine u zahtjevnom programu sudjeluje više stotina trkaća, posjetitelja, novinara i drugih sudionika.

Škraping je poznat i po svojoj humanitarnoj noti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj ovog projekta je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima i podizanja ekološko-športske svijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.