Fifa popustila: Uvodi se revolucionarna pomoć sucima tijekom nogometnih utakmica!

Foto: Twitter

Dugo se očekivala ova vijest,  nije tajna da se Fifa uglavnom odupirala uvođenju tehnologije u nogomet, jednim dijelom posve razumljivo s obzirom  na činjenicu da je nogomet takva igra koja i sudačku pogrešku trpi kao sastavni dio igre. Da sad ne nabrajamo kolike se brojne pogreške sudaca odlučile svjetska prvenstva, tek možda treba spomenuti očigledni pogodak rukom Diega Armanda Maradone Engleskoj u četvrtfinalu SP-a u Meksiku davne 1986. godine. Argentina je slavila 2:1 i na kraju postala svjetski prvak, drugi put u svojoj bogatoj nogometnoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, na prijateljskoj utakmici između Italije i Francuske, koja će biti zanimljiva i po činjenici da je talijanski izbornik pozvao 17-godišnjeg vratara, najmlađeg u posljednjih 105 godina, po prvi će puta na razini jedne reprezentativne utakmice suci pored sebe tijekom utakmice imati pomoć video tehnologije.  Podsjetimo, utakmica se igra idućeg četvrtka u talijanskom Bariju.

Spomenimo kako sličnu pomoć sucima imamo već duže vrijeme u sportovima kao što su odbojka, hokej te košarka. Koliko je ovakva novotarija opravdana svatko će sam prosuditi, naravno, uvijek ima onih koji su za, kao i onih protiv. Podsjetimo također da je na prošlom Europskom prvenstvu u Francuskoj korištena pomoć gol tehnologije, koja je zapravo nepogrešivo bilježila je li lopta upućena prema mreži svojim cijelim obujmom prošla gol crtu.  Naravno, ovo na utakmici između Francuza i Talijana zapravo je tek pokus, ali i prvi korak, koji će teško biti zaustaviti, ka definitivnom uvođenju video tehnologije u nogomet kako bi suci u svakom trenutku mogli korigirati svoju eventualnu, i ne baš rijetku, pogrešnu odluku.

Neki uvođenje ovakve tehnologije već u Bariju nazivaju povijesnim danom za nogomet, drugi tvrde da će video tehnologija po prvi put biti masovnije korištena na Svjetskom prvenstvu u Rusiji za dvije godine.  “Mi ćemo testirati posebnu pomoć sa strane, jer će sudac potpomognut video snimkom biti u kontaktu s glavnim sucem tijekom utakmice”, obrazložili su iz Fife svoj pristanak da se krene u jednu ovakvu ipak avanturu. Zasad neće biti zaustavljanja igre, kao u nekim drugim sportovima, kako bi se pregledala snimka, već će glavni sudac od svog video pomoćnika dobivati, tijekom utakmice, informacije preko slušalica, zatim će sam donijeti konačnu i obvezujuću odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva tehnologija je djelomično isprobana u nižim američkim ligama, zbog čega i nije  doprlo ništa do europske javnosti koja baš i ne prati kakav se nogomet igra u nižim ligama na američkom kontinentu. Ovo će, dakle, biti prva utakmica na vrhunskoj razini koja će imati ovakav dodatak. Najprije će video tehnologija biti isprobana u Australiji, Brazilu, Portugalu te možda Nizozemskoj, a onda, ukoliko sve bude prema planu, mogla bi postati obvezna za sva najjača svjetska nogometna natjecanja. Svjetska, europska nogometna prvenstva, Copa Americu, Ligu prvaka…

Poslije prijateljskog dvoboja u Bariju održat će se i tiskovna konferencija povodom ovih novosti u sportu, trebao bi govoriti i bivši kapetan Vatrenih, Zvonimir Boban, i to kao posebni savjetnik za nogometna pitanja predsjednika Giannija Infantina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.