Majke priznaju: Prva godina majčinstva je pravi kaos

Iskusni roditelji često opisuju roditeljstvo kao najbolju stvar koja im se dogodila u životu, no sudeći po istraživanju većina mladih majki se ne bi složila s njima. Prve mjesece majčinstva opisuju riječima – iscrpljenost, umor i usamljenost, navodi Daily Mail.

Nakon prvih 11 mjeseci postaje lakše

Istraživanje koje je proveo Nurofen na 2.000 majki pokazala je da je prva godina roditeljstva iznimno iscrpljujuća i fizički i psihički. Čak 65 posto ispitanih majki je prvih 12 mjeseci brige za dijete opisalo kao “jako stresno”.

52 posto ispitanica reklo je kako negativni aspekti roditeljstva, kao što su nespavanje, zbunjenost, stres i kaos, nadvladavaju one pozitivne. Ipak, oko o 11. mjeseca djetetovog života majke stječu više samopouzdanja te pozitivniji aspekti majčinstva dolaze u prvi plan.

Studija je pokazala kako veliki postotak majki nakon poroda doživi nagli pad samopouzdanja, jer odjednom shvate da nemaju pojma što rade i što bi trebale raditi. Zbog toga bi 50 posto ispitanica voljelo da im je netko mogao objasniti zašto bebe plaču, dok je njih 43 posto reklo da bi im bilo puno lakše da ih je netko savjetovao kako se nositi s neprospavanim noćima.

Trebaju pomoć i savjete

Čak trećina majki je zbunjena kada je dijete bolesno i ne zna što točno treba raditi i kako ga njegovati. Pomoć bi majke trebale i oko toga kako pomoći djetetu da stekne određeni dnevni raspored, kako uskladiti kućanske poslove i brigu za dijete te kako se nositi sa silnom odgovornosti.

Ono što im najviše nedostaje iz života prije djeteta jest za 55 posto ispitanica “društveni život”, a za njih 35 posto “posao”. Dolazak djeteta može utjecati i na obiteljske i prijateljske veze, ali unatoč velikim promjenama većina žena ipak uspijeva zadržati svoje stare hobije i interese. Ipak, 52 posto ispitanica je izjavilo da su nakon poroda imale osjećaj kao da su “izgubile vlastiti identitet”.

Na kraju, unatoč rezultatima istraživanja, svaka majka, ali i otac shvate kako je roditeljstvo najbolje što im se dogodilo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dailymail.co.uk
Photo: J.K. Califf/flickr