Arheološke iskopine u Kini otkrile su tragove proizvodnje piva od prije 5000 godina, na bazi nekoliko biljaka među kojima je i ječam.
Prema studiji objavljenoj u ponedjeljak u izvješću Američke akademije znanosti, identifikacija taloga ječma u Mijiayi, na sjeveroistoku Kine, “predstavlja najstarije prisustvo u Kini te žitarice pristigle iz Europe, pomaknuvši za oko tisuću godina njezin uzgoj u toj zemlji”.
“To sugerira da je ječam dugo korišten za proizvodnju piva prije nego je postao poljoprivredna kultura”, navode znanstvenici, među kojima su i Jiajing Wang i Li Liu sa Sveučillišta Stanford u Kaliforniji.
Ognjišta pronađena u rupama vjerojatno su služila za zagrijavanje zrna kako bi ih se moglo samljeti, ocjenjuju arheolozi.
Izvor: Narod.hr/h
Photo: Thinkstock
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.