Karamarko: Imamo predispozicije za novo preslagivanje

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko ponovio je nakon sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora stranke kako premijer Tihomir Orešković više ne uživa potporu HDZ-a te najavio da će stranka, ne podnese li Orešković ostavku, pokrenuti proceduru njegova opoziva i preslagivanja većine u Saboru i Vladi.

“Razgovarali smo o našoj taktici u ovoj situaciji, kako će se stranka ponašati u odnosu na mogućnost novog preslagivanja i zaključili smo da imamo predispozicije, kvalitetne i dobre elemente da uđemo u novo preslagivanje”, rekao je Karamarko novinarima nakon sjednica stranačkih tijela u zagrebačkom hotelu Panorama. S kim planira provesti preslagivanje parlamentarne većine i Vlade, nije želio otkriti.

HDZ je ostao pri stavu da premijer Tihomir Orešković više ne uživa njihovo povjerenje, no Karamarko nije mogao precizirati na koji način će osigurati njegov opoziv.

“Dogovorit ćemo se o samoj tehnici s našim ljudima, tako da idemo u tom smjeru”, rekao je Karamarko, ostavivši otvorenom mogućnost premijerova opoziva kroz saborsku proceduru, ali i izlaska HDZ-ovih ministara iz Vlade.

Razgovara se o većini za opoziv Oreškovića

Na pitanje ima li većinu za opoziv premijera u Saboru, odgovorio je kako se o tome razgovara, a potvrdio je kako je “teoretski moguće” da se o opozivu premijeru u Saboru odluči prije rasprave o oporbenom prijedlogu da se njega (Karamarka) opozove s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade.

“Moguće je teoretski. Mi ciljamo na to da, ako dođe do sastavljanja nove većine, da ona bude kvalitetna, jer ovo iskustvo koje smo imali ne bismo s nikim više htjeli ponoviti, ne daj Bog”, rekao je Karamarko.

Karamarko nije jednoznačno odgovorio na pitanje hoće li i kada HDZ zatražiti premijerov opoziv u Saboru, no kazao je kako će se rasplet dogoditi vrlo brzo. “Dopustite nam dan-dva pa ćete sve znati. Krenut će sve to skupa. U svakom slučaju, ja sam nekoliko puta i danas ponovio ministrima da rade svoj posao kao da se ništa ne događa. Ovo je jedna sekundarna posljedica, važno je da ministarstva i dalje rade. Važno je da aktiviramo potencijale iz EU fondova, a sve ukazuje da to ide u pravom smjeru”, rekao je.

HSS je i dalje dio Domoljubne koalicije

Iako je Predsjedništvo HSS-a ranije u subotu jednoglasno odlučilo istupiti iz Domoljubne koalicije, Karamarko tvrdi da su oni i dalje dio te koalicije. “HSS je dio Domoljubne koalicije, imao sam sastanak s njihovim predsjednikom jučer. Što se danas dogodilo, nije mi poznato”, kazao je.

Na pitanje je li moguća velika koalicija sa SDP-om odgovorio je, “u ovom trenutku, ne” i odmah dodao, “zapravo, ne”.

Hoće li oporba podržati prijedlog opoziva premijera Karamarko nije želio nagađati. “Ne znam, to treba njih pitati”, uzvratio je.

Kao moguću opciju potvrdio je i prijevremene parlamentarne izbore, a na pitanje je li moguće da HDZ ponovo “sjedne” s Mostom odgovorio je smijehom. “Takav ringišpil mislim da nećemo gledati”, odgovorio je predsjednik HDZ-a.

Kazao je i kako mu se premijer Orešković “nije javio od jučer, otkad je bio u SOA-i” te dodao kako će se s njim vjerojatno čuti poslijepodne.

Nije se pitalo za moju odgovornost

Neslužbene informacije da je njegov zamjenik Milijan Brkić na sjednici Predsjedništva stranke zatražio da se povuče iz Vlade Karamarko negira. “Nije se pitalo za moju odgovornost, nego je bilo razgovora o tome da li da se povučem iz Vlade, da dam ostavku. Naravno, to nije bilo na glasovanju zaključak je bio ‘ne’, iz jednostavnog razloga što je HDZ već učinio previše ustupaka ii više to ne možemo raditi. Što bismo na taj način osigurali? Da gospodin Orešković vodi i dalje vladu HDZ-a i Mosta, mislim da je to nesuvislo, jer bez nas nema uporište u parlamentu. Doista jedna inverzna i malo neobična situacija”, kazao je.

Na ponovljeno pitanje je li ga Brkić kritizirao na Predsjedništvu odgovorio je: Nije me kritizirao, nego je bio jedan od dvoje ili troje ljudi koji su stavili na stol mogućnost da se povučem iz Vlade, što bi to značilo za stranku, za Most, za premijera itd. i onda se razvila diskusija. Nikakva kritika, jer ovo je situacija koja je dosta zapletena, ne možemo sad tu kritizirati jedni druge, situacije je kakva jest”.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a počela je u 11 sati i po planu je trebala završiti u podne, no produljila se do nešto prije 15 sati, a neslužbene informacije govore kako je žustru raspravu o Karamarkovoj odgovornosti i mogućnosti da podnese ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade pokrenuo Milijan Brkić.

Nakon što se u obranu predsjednika stranke uključio šef lličko-senjske županijske organizacije Darko Milinović, priključili su mu se i ostali članovi Predsjedništva, među njima i čelnik zagrebačke organizacije Andrija Mikulić, koji u stranci slovi za Brkićeva čovjeka.

Na kraju je i sam Brkić glasovao za zaključak koji predviđa preslagivanje saborske većine i Vlade, a ako to ne uspije, nove parlamentarne izbore. Suzdržana u glasovanju o takvom zaključku ostala je jedino europarlamentarka Ivana Maletić, neslužbeno se moglo čuti u stranci.

Pogledajte Karamarkovu izjavu na HRT-u:

Tijek današnjih događaja

Sjednica predsjedništva HDZ-a završila je u subotu nešto prije 15 sati, trajala je tri sata dulje nego što je planirano, no novinari nakon nje nisu uspjeli dobiti službenu informaciju o tome što je zaključeno, već im je poručeno da čekaju završetak sjednice Središnjeg odbora, koji bi trebao potvrditi dio zaključaka Predsjedništva.

Središnji odbor trebao bi, među ostalim, potvrditi imenovanje Domagoja Ivana Miloševića glavnim tajnikom stranke, Domagoja Maroevića političkim te Mire Kovača međunarodnim tajnikom HDZ-a.

Predsjedništvo je na četverosatnoj sjednici raspravljalo i o taktici koju bi stranka trebala primijeniti nakon poziva premijera Tihomira Oreškovića dvojici potpredsjednika Vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu da istupe iz Vlade.
Neslužbene informacije govore kako je na sjednici Predsjedništva zauzet stav da će se od premijera Tihomira Oreškovića tražiti ostavka, a ako je ne podnese, HDZ će u Saboru pokrenuti proceduru njegova opoziva.
Stranački kuloari govore kako je bilo i povišenih tonova, kako su neki članovi Predsjedništva tražili Karamarkovu odgovornost za situaciju u kojoj se našla stranka, no čini se kako je veći dio Predsjedništva ipak stao uz predsjednika HDZ-a.
Službene izjave očekuju se nakon sjednice Središnjeg odbora HDZ-a, koja je u tijeku.

Predsjedništvo HDZ-a razmatra taktiku

Članovi Predsjedništva HDZ-a okupili su se u subotu u zagrebačkom hotelu Panorama, na sjednici na kojoj bi, među ostalim, trebali razmotriti taktiku kojom će se stranka voditi nakon što je premijer Tihomir Orešković pozvao dvojicu potpredsjednika Vlade, predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i Mosta Božu Petrova da istupe iz Vlade.

Prvi potpredsjednik Vlade Karamarko je u petak, reagirajući na Oreškoviće poziv, izjavio kako premijer više ne uživa potporu HDZ-a, najjače stranke u Vladi, te je pozvao Oreškovića da odstupi s dužnosti predsjednika Vlade.
Članovi Predsjedništva HDZ-a uoči sjednicu u Hotelu Panorama nisu željeli davati dodatne komentare, a potpredsjednik stranke i ministar pomorstva Oleg Butković ponovio je da bi Orešković trebao dati ostavku te da će, u protivnom, HDZ najvjerojatnije pokrenuti proceduru njegova opoziva.

‘Zahtjev za opoziv će se dogoditi u slučaju da Orešković ne posluša preporuku i zahtjev predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i ne podnese ostavku. Nakon svih poteza koji su se dogodili, HDZ, kao najveća stranka u zemlji, ne može dopustiti da se događaju ovako iracionalne stvari’, istaknuo je je Butković za N1.

Nakon današnje sjednice Predsjedništva, održat će se sjednica Središnjeg odbora HDZ-a, također u Hotelu Panorama.


Prijedlog opoziva premijera može uputiti najmanje petina saborskih zastupnika

Opoziv premijera, odnosno prijedlog da mu se u Hrvatskom saboru izglasa nepovjerenje, u proceduru može uputiti najmanje petina zastupnika.
Ako bi se HDZ na to odlučio već u ponedjeljak, u dnevni red tekuće sjednice prijedlog bi se mogao uvrstiti najranije u srijedu, 8. lipnja, za kad je sazvan nastavak zasjedanja Sabora.
U tom slučaju, Vlada bi imala osam dana da se očituje o prijedlogu, do 16. lipnja, do kada Hrvatski sabor mora odlučiti i o oporbenom prijedlogu da se glasa o nepovjerenju prvom potpredsjedniku Vlade Karamarku.
Sabor ima 30 dana otkad se prijedlog uvrsti u dnevni red da odluči o opozivu premijera.

Odluči li ga opozvati, s premijerom pada i Vlada te počinje teći 30-dnevni rok da se okupi parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.
Ne uspije li nitko okupiti većinu, predsjednica Republike će raspustiti Sabor i raspisati nove izbore.
Uz proceduru opoziva u Saboru, HDZ-u je na raspolaganju i varijanta po kojoj bi svi njihovi ministri podnijeli ostavku i tako ostavili Vladu bez mogućnosti da donosi odluke, no u HDZ-u nisu željeli govoriti razmišlja li se i o tome.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah