TIH Hrvatska: Legitimno je iznositi javno mišljenje – ali ono ne smije biti sredstvo pritiska na institucije koje su dobile legitimitet građana na izborima

Foto: Fah

Transparency international Hrvatska povodom pritiska javnosti na trenutnu političku situaciju i funkcioniranje političkog sustava upozorava da je javno iznošenje mišljenja analitičara, pojedinaca, te udruga legitimno i pozitivno, ali da ono ne smije biti sredstvo pritiska na političke institucije koje su dobile legitimitet voljom građana na izborima.

Politički akteri dužni su se pridržavati Ustava, svih pozitivnih zakona, te poštivati procedure i pravila koja su postavljena kako bi se očuvale političke institucije.

„Demokratske institucije daju sigurnost političkom poretku, a politički akteri dužni su poštivati unaprijed postavljena pravila, sustav odgovornosti i nadležnosti kako bi se zadržali teško stečeni demokratski standardi.

Sadašnji politički trenutak rezultat je pozitivnih pomaka i na njega treba gledati kao na sazrijevanje demokracije u Hrvatskoj.

Reagiranje i procesuiranje aktualnih korupcijskih afera pokazuje da hrvatsko društvo konačno sazrijeva i senzibilizira se na nedopustivo ponašanje u razvijenim demokracijama. I nikako se ne smije koristiti kao politički obračun.

Kao društvo moramo shvatiti da političke institucije moraju biti trajne, a da se politički akteri mijenjaju prema unaprijed postavljenim pravilima i procedurama. Samo to garantira stabilnost našeg društva i države u cjelini.„ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah