Što znači bebin osmijeh?

Kada beba razvije vezu s majkom javlja se jedan novi oblik komunikacija – osmijeh.

Beba se smije, a majka ima urođenu reakciju na takav izraz lica i ne može se ne osjećati dobro kada to vidi. Čak i kada beba počne i govoriti sa svojom majkom i upotrebljavati potpuno nov sustav komunikacije, ne znači da će osmijeh nestati – taj osnovni ljudski simbol ostaje cijeloga života.

Smijeh je bebi urođen, nije dovoljno samo da se usta smiju, za potpun učinak svog vizualnog signala bebino lice također mora biti usmjereno prema majci. Beba se tako ne smije s majkom nego se smije majci, i to joj je ono što osmijeh čini tako moćnom nagradom.

Različite vrste smijeha

Tri su vrste osmijeha u djece – refleksni, općeniti i određeni .

Refleksni se osmijeh javlja oko trećeg dana bebinog života, te ga se može vidjeti tijekom prvog mjeseca života. Ubrzo iščezava i jedva se može prepoznati kao osmijeh, ali budno ga roditeljsko oko spazi.

Oko četvrtog tjedna starosti počinje se javljati pravi, posve oblikovani osmijeh kao znak pozdrava. Taj smijeh nije selektivan, može ga izazvati svaka odrasla osoba. Beba je naučila davati puni signal. Međutim, on još nije selektivan pa stranci, baš kao i roditelji i članovi obitelji, dobivaju pri dolasku potpun osmijeh.

Sa šest mjeseci sve se mijenja i javlja se selektivan osmijeh, određen osmijeh. Tada se beba više ne osmjehuje strancima. Naučila je razlikovati lica voljenih i čuva svoj pozdravljajući osmijeh isključivo za njih. Dječji komunikacijski sustav napokon postaje osoban.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Sami Keinänen/flickr