Sveučilištu Sjever za proširenje dodijeljen dio bivše vojarne

Varaždin, 29.8.2019. - U Sveučilištu Sjever u Varaždinu u četvrtak su ministar državne imovine Mario Banožić i rektor Marin Milković potpisali ugovor o prijenosu prava vlasništva nekretnine, dijela bivše vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu, u svrhu osiguranja i izgradnje prostornih i poslovnih kapaciteta za potrebe obavljanja znanstveno-nastavne djelatnosti Sveučilišta Sjever. Na svečanosti je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je potom obišao Špancirfest. Na fotografiji Anđelko Stričak, Nina Obuljen Koržinek, Blaženka Divjak, Andrej Plenković. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ml

U Sveučilištu Sjever u četvrtak su ministar državne imovine Mario Banožić i rektor Marin Milković potpisali ugovor o prijenosu prava vlasništva dijela bivše vojarne u Optujskoj ulici za proširenje kapaciteta za potrebe znanstveno-nastavne djelatnosti sveučilišta, a na potpisivanju je bio i premijer Andrej Plenković.

Odlukom od 27. lipnja ove godine Vlada je Sveučilištu Sjever darovala nekretninu površine 22 tisuće četvornih metara, vrijednosti 8,5 milijuna kuna. Rektor Milković je istaknuo da Sveučilište Sjever stalno poboljšava kvalitetu znanstveno-nastavne djelatnosti, a za to je važno povećanje prostornih kapaciteta.

„Novim prostorima unaprijedit će se kvaliteta izvođenja nastave, ali i uvelike podići studentski standard, u smislu poboljšanja uvjeta i kvalitete studentskog života, što je jedan od glavnih ciljeva razvoja Sveučilišta Sjever“, rekao je rektor Milković te najavio da će se prostor u bivšoj vojarni obnoviti i preurediti za potrebe studija strojarstva, mehatronike te tehničke i gospodarske logistike.

Premijer Plenković istaknuo je da država da je nekretninu Sveučilištu Sjever čime će se omogućiti daljnji razvoj infrastrukture na Sveučilištu.

„U ovom centru u Varaždinu i u centru u Koprivnici ima više od 3.800 studenata, a s FOI-jem (Fakultet organizacije i informatike) i Geotehničkim fakultetom je više od sedam tisuća studenata u Varaždinu, što znači da je Varaždin odabrao svoj razvoj kao obrazovno središte”, rekao je premijer istaknuvši da Vlada to posebno podržava zbog niza studijskih programa koji su u STEM područjima.

„To je izrazito važno u kontekstu četvrte industrijske revolucije i u konačnici cijelog našeg obrazovnog sustava koji treba stvarati mlade ljude konkurentne za buduće tržište rada”, zaključio je Plenković.

Plenković: Špancirfest -deset lijepih i sadržajnih dana

Nakon potpisivanja ugovora i kratkog sastanka s vodstvom Sveučilišta Sjever, na kojem su bile i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjet Varaždinu završio je obilaskom Špancirfesta, gdje im se pridružio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

„Ovo je prigoda da vidimo i glavnu turističku atrakciju Varaždina i Varaždinske županije. 150 tisuća ljudi ga posjeti svake godine i ja dolazim ovdje sa zadovoljstvom i čestitam i gradonačelniku i Turističkoj zajednici grada Varaždina na uvijek lijepih i sadržajnih deset dana”, rekao je premijer zaključivši da ta manifestacija u Varaždin privlači brojne domaće i strane goste.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina